18 de febrer del 2014

HOMENOTS DEL SUD - 1994


El periodista, escriptor  i cronista per excel·lència d'aquestes terres, Xavier Garcia, ha publicat el tercer volum d' "Homenots del sud", serie iniciada amb el volum publicat el 1994 per Edicions El Mèdol, "Premi Nacional de Periodisme 1993", resultat d'un seguit de converses-retrats literaris, publicats entre els anys 1991 i 1992 al recordat  Nou Diari. Un volum indispensable per conèixer bona part de les generacions de personatges destacats en els àmbits socials, culturals, ecologistes i de la política dels anys de l'anomenada transició democràtica a les comarques del Camp i Terres de l'Ebre.

Temps era temps, i han passat 20 anys. Personalment he d'agrair a l'amic Xavier Garcia el privilegi de formar part d'aquesta sèrie d'homenots, al costat de tota una generació de personalitats que varen saber mantenir-se fidels al país durant la llarga nit del franquisme, homenots com Artur Bladé, Dolors Cabré, Ramon Amposta, Rossend Escolà, Josep A. Baixeras per esmentar-ne alguns, especialment els que ens ha deixat.

Recollint l'empremta de Josep Pla i les sèries d' "Homenots" publicats a finals del cinquanta del segle passat, Xavier Garcia ha trobat un estil i perfil propi de retrat amb el diàleg,  cercant com va dir al pròleg "rescatar l'exquisitesa d'aquestes formes de ser, de viure i de pensar.".

Del llarg llistat d'homenots que formem part de la serie del 1994 m'agradaria recordar els que ens han deixat i amb qui vaig tenir una especial admiració personal: Com Pere Anguera, "una presència ciutadana a Reus", que ens va deixar massa jove, company als primers anys d'estudis a la Universitat. Artur Bladé, "la Ribera d'Ebre al cor". Rossend Escolà i Cubells, "Pintor de beatituds i de personatges" i Dolors Cabré, "un mestratge amorós", una de les poques dones de la publicació, i que enguany hauria fet cent anys.

La fotografia de grup que encpçala l'entrada, amb una bona part dels "homenots" al costat de Xavier Garcia, qui està situat al centre de la segona fila, just darrera de la sra Dolors Cabré,  és del dia de la presentació del llibre a la Casa de la Generalitat de Tarragona el 21 de maig de 1994. El lloc és a les escales de la catedral.