29 d’octubre del 2014

DOMINGO ARMORA MARCH



El 7 de novembre de 1971 entre els 113 detinguts de l’Assemblea de Catalunya, a l’església de Sant Agustí de Barcelona, hi havia un flixanco, Domingo Armora March, va ser multat amb 200 mil pessetes.  

Antoni Bautista a la seua investigació "La Brigada Social" també ens recorda que Domingo Armora l'any 1.966 havia estat un dels detinguts als Caputxins de Sarrià, i a més afegia una fitxa de la policia: “Tiene antecedentes. La Autoridad Militar le condenó a 3 años de prisión por pintar letreros no permitidos en el año 1962…” (1)
Precisament aquesta acció antifranquista de l'any 1962 va ser un des punts destacats del documental emès ahir a TV3 amb el títol: "Barcelona 1962, l'ombra dels Creix". Un magnífic reportatge que reproduí els fets del 1962 a la Universitat de Barcelona en que la policia va detenir desenes d'estudiants, oferint els testimonis d'alguns estudiants detinguts entre ells el de Domingo Armora, al costat d'altres noms coneguts com Anna Sallés, Jaume Sobrequés o el conseller Andreu Mas Colell.
Amb una especial atenció al consell de guerra i posterior condemna a la presó de Lleida contra set persones amb Manuel Vázquez Montalbán entre elles, acusats de cantar "Asturias patria querida, Asturias de mis amores..." en solidaritat i suport amb els minaires asturians. 
Incidint amb un retrat de la personalitat dels germans Creix, caps dels policies responsables de la repressió dels estudiants, que utilitzaren la tortura per obtenir informació sense cap mena   de miraments.
Documentals com  "Barcelona 1962, l'ombra dels Creix" són molt importants en moments com els que estem vivint. Reconèixer el paper de vegades anònim de quantitat de persones que  han lluitat, lluiten i treballen per la democràcia i el país, i tenir-ho molt especialment amb tots els que lluitaren durant la llarga nit del franquisme, és un deure que no podem de cap de les maneres obviar. I en el cas de Flix, hem d'estar més que orgullosos de la lluita i el seu paper contra la dictadura i per la democràcia d'un fill de Flix, Domingo Armora, referent en lletres majúscules de l'antifranquisme, detingut i empressonat diverses vegades, amb tan sols 19 anys el 1962, el 1966 a la "Caputxinada" de Sarrià (reunió clandestina per constituir el Sindicat d'Esdudiants de la UB) i el 1971 entre els 117 de l'Assemblea de Catalunya a l'església de Sant Agustí de Barcelona.


(1) BATISTA, Antoni. La Brigada Social. Empúries. Barcelona. 1995. Pag. 115