5 de febrer del 2015

"EL POETA DEL POBLE".


"Una remor de veus va crèixer des del fons de la sala. Tothom xixiuejava assenyalant amb un gest la darrera fila, on hi havia dos nois inquiets, que se sentien observats per tota l'audiència... Un d'ells portava barretina morada, pantaló i jaqueta de vellut, camisa blanca, llacet i faixa... L'orador que havia provocat aquella reacció en la concurrència continuà el seu discurs:

 - Avui, aquí, entre nosaltres, tenim materialitzada, encarnada, la renaixença de la llengua catalana en un fadrí de muntanya, un jove poeta de la pla de Vic..."

Avui he començat la lectura del darrer premi Josep Pla, "El poeta del poble" d'Andreu Carranza. És la novetat amb majúscules de la literarura catalana. Té tots els ingredients per ser un dels llibres més importants de la propera diada de sant Jordi. La complexa personalitat de Verdaguer s'ho val. Una història romàntica d'afirmació personal i defensa de la dignitat, una aventura emocionant i dramàtica que forma part de l'epopeia fundacional de la Catalunya moderna.

L'amic Andreu que ahir començà a signar llibres i en un quart d'hora va veure com es venien tots els exemplars de la llibreria la Placeta, reviurà enguany l'èxit de "La Clau Gaudí", escrita a quatre mans amb Esteban Martín i traduïda a més de trenta llengües o de la "Impremta Babel", la seua darrera obra, també editada a més del català i castellà, a l'holandès i xinès. Sens dubte ho té assegurat, serà un èxit en tots els aspectes.