21 de febrer del 2017

80è ANIVERSARI DEL BOMBARDEIG DEL 23 DE FEBRER DE 1937.



La nit del 23 al 24 de febrer de 1937 el poble de Flix va viure un dels primers bombardejos aeris sobre la població civil de la Guerra Civil. Des de les deu hores de la nit del 23 fins la una i vint hores de la matinada del dia 24 el poble de Flix va viure una de les pitjors i amargues versions de la guerra: la mort indiscriminada i la destrucció. 
Entre 115 i 120 bombes serien llençades contra la població i la Fàbrica mentre avions a baixa altura es dedicaven a ametrallar la població que fugia del bombardeig: Vuit morts i nombrosos ferits, vint-i-vuit serien traslladats pel matí en un tren sanitari a l'hospital de Reus. 
El diari La Vanguardia oferí una detallada crònica. Tot i esmentar el nom del ferits traslladats a l'Hospital de Reus, no ofereix el dels morts víctimes del bombardeig. Així, el proper divendres, 24 de febrer,  l'Ajuntament i l'Associació Cultural la Cana han decidit fer un recordatori públic mitjançant una placa en memòria de les víctimes que es descobrirà al refugi antiaeri museitzat del carrer Sant Josep. 
 
Josep Arbolí Benet (33 anys)
Batiste Mur Canet (33 anys)
Pere Pau Bagés Torres (46 anys)
Antonio Ortiga Cervelló  (43 anys)
Salvador Biarnés Roch (37 anys)
Va morir mentre el traslladaven ferit a Reus, li havien amputat un braç.
Matrimoni Santamaria - Santaliestra

La muller estava embarassada.

Víctima sense identificar.

LA VANGUARDIA (25-2-1937) 

Tarragona, 21 — Anoche, alrededor de las diez, se presentó la aviación facciosa sobre el pueblo de Flix y dejó caer una bomba sobre el Hospital de Sangre instalado en dicha población. Pocos momentos después, siguió un intenso bombardeo, que derrumbó edificios y causó otros daños. Resultaron nueve muertos y gran número de heridos graves.

El criminal bombardeo, se prolongó unas tres horas, y la incursión de los aviones facciosos se extendió a Tortosa, Amposta, Rápita de los Alfaques y Alcanar. En ninguna de estas poblaciones ha habido que lamentar víctimas.

El comisario de la Generalidad, se destacó a Flix seguidamente, y dispuso la organización de un tren sanitario que salió de Reus, a fin de evacuar a los heridos. Los heridos ingresados en el Hospital de Reus, son: Salvador Biarnés Roig, Antonio Ripoll Roig, Joaquín Guiu Pons, Salvado' Sánchez Prats, José Córdoba, Josefa Casauova, Ramiro Larrosa Ferrer, Ramón Pasanies Benet, Dominga Sabater García, Camilo Canales Almonda, Lucio Muñoz Ochoa, Alberto Egida Hernández. Rafael Gabriel de Lamorena, Salvador Cárnica, Joaquín Gamón Guardia, Francisco Sola Biels,  Juan Mateu Blasco, Manuel Pitart Ferrer, Vicente Royo, Francisco Busan, Francisco Gallisans, José Dueñas, Antonio Hernández Castillo, Lorenzo Casanueva Serra, Jesús Montañés Gil, José Bosch, Antonio Soler y Cándido García.

La Sanidad de Guerra, utilizando ambulancias de Barcelona, Reus y Tarragona, ha procedido a la evacuación de los heridos del Hospital de Flix. Se calcula de 115 a 120 las bombas lanzadas por los aviones fascistas sobre Flix, todas ellas de gran calibre. Como con esta agresión no podía persegulr el enemigo objetivo militar de ningún género, la indignación era enorme. Los pescadores de Tarragona han manifestado esta mañana que habían visto al crucero «Canarias» merodeando por la costa.

En Tarragona, se adoptaron precauciones, que resultaron inútiles, pues la aviación facciosa no se presentó sobre esta capital. — Estellés ."    

INFORMACIÓ GRÀFICA DE FLIX SOTA LES BOMBES DE JAUME MASIP (2011)