21 de febrer del 2018

23 DE FEBRER 1937, QUÍ VA ATACAR FLIX?




21-9-1937. Feta pel Comte Shulenburg, tinent Legió Còndor.

"Quan tot just falta una nit per a la lluna plena, la matinada del 23 al 24 de febrer de 1937 Flix i algunes poblacions properes pateixen un bombardegi  que plante ja diversos interrogants, per la llarga durada, l'ampli radi d'acció i l'autoria dels agressors. Al llarg d'hores diversos indrets de la vila son colpits per les bombes, així com les instal·lacions de la fàbrica Electro Química, la colònia i un hospital de sang ".  

Així de gràfic descriuen el primer atac aeri sobre població civil durant la passada Guerra Civil, David Íñiguez, David Gesalí i Josep R. Casals al seu treball  Sota les bombes. Els atacs aeris a Catalunya durant la Guerra Civil. (2017). Aportant una dada nova, que l'any passat amb motiu dels actes de reconeixement a les víctimes del bombardeig encara era una incògnita.  

 "Els autors  d'aquesta primera acció aèria contra la població civil foren: 15 JUNQUERS  JU-52 (avions de transport  de la legió Còndor de l'alemanya nazi), que des de la Península escometen un atac  contra la rereguarda republicana inaudit fins aquell moment pel nombre d'avions emprat.". 
JUNQUER JU-52, Bundersarchiv Bild 146 - 1989 - 039 - 16A
Fet que donaria arguments a certs comentaris locals, sense justificar, de que el cap del partit nazi de lacolònia alemanya de Flix, Georg M.Kleinschmidt, militar amb grau durant la I Guerra Mundial, aleshores amb 39 anys d'edat, hauria guiat els bombardeigs, actuació que segons aquests comentaris ell mateix en retornar l'any 1939 s'hauria vanagloriat.

VUIT VÍCTIMES MORTALS:


Josep Bartomeu Arbolí Benet, 38 anys

Batiste Mur Canet, 36 anys

Pere Pau Bagés Torres, 39 anys.

Al bancal dels codonyers

Antonio Ortiga Cervelló, 39 anys.

Estava treballant a la Fàbrica

Salvador Biarnés Rosich, 43 anys.

Va morir mentre el traslladaven ferit a Reus, li havien amputat un braç.

El matrimoni Maria del Amparo Santamaria Tolosana (20 anys) - Salvador Santaliestra Alegre (29 anys).

La muller era filla del practicant de "Riegos", empresa que construïa la presa.

Una víctima sense identificar.

Components del consell municipal de Flix: Alcalde, Manuel Cugat Masot (CNT) , Joan Estopà Grau (CNT) , Francesc Rius Català (CNT), Josep Montagut Estopà (ERC), Joan Griso Cervelló (PSUC), Joan Treig Lozano (UR), Joan Castellví Ceró (ERC), Josep Descarrega Amorós (ERC)  i Artur Jové Mora (PSUC).