5 de febrer del 2018

ANTONI SABATÉ IBARZ EN EL RECORD (1954-2018)

Les banderes a mig pal i el domàs amb el crespó negre, en senyal de dol pel traspàs d’Antoni Sabaté

La matinada del passat dissabte ens va deixar a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús (Tortosa) Antoni Sabaté  Ibarz, tenia 63 anys. L'atzar ha fet que el seu decés hagi coincidit amb el Dia mundial contra el càncer, la malaltia contra la que ha lluitat els darrers anys.

Antoni va nèixer a Flix el 12 de novembre de 1954.  L'any 1979, a les primeres eleccions municipals donà suport a l'Entesa de Flix, tancant la llista de l'agrupació d'electors  que vaig tenir l'honor d'encapçalar. Militant del PSC des de l'any 1983, moment que començaria una llarga vida de responsabilitats polítiques i institucionals, regidor pels socialistes (1983-1987) i alcalde de l’Ajuntament de Flix durant setze anys (1987-2003), diputat al Parlament de Catalunya (1999-2003) i regidor de l’Ajuntament de Tortosa (2011-2015). També ha estat diputat provincial de la Diputació de Tarragona (1983 a 1991); conseller del primer Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre; director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre (2004 a 2007); i responsable d’Acció Territorial a les Terres de l’Ebre del Departament de Política Territorial (2007 a 2010).

Com li agradava recordar, va cursar el seus estudis primaris a l’escola pública de Flix i a partir dels 10 anys els primers cursos de batxillerat elemental al Col·legi de La Immaculada de Jesús (Tortosa). Becat per la Mutualitat Laboral Química, va estudiar cinc anys a la Universitat Laboral de Còrdova on es titulà d’oficial de forja artística de la família industrial de fusteria metàl·lica.  L'any 1972 seria expulsat de la Laboral per motius polítics en haver estat un dels promotors d’una vaga dels alumnes.

Precisament ahir el "Diari de Tarragona" oferia una llarga i commovedora entrevista que li havien realitzat la setmana passada amb una fotografia amb els seus fills, "les quatre pàgines més commovedores de la història de la meua vida",  i amb una reflexió com a titular de l'entrevista que ho diu tot, "El amor verdadero se da de patadas con las prisas, con el ruido y con lo banal".
 
El seu traspàs gairebé ha coincidit amb la publicació del llibre de caire autobiogràfic "El final del principio", on ens ha deixat reflexions serenes, entre altres, la seua experiència en la lluita contra el càncer. Presentat el passat 12 de gener a la Biblioteca, i després a Tortosa i Tarragona, totes les presentacions compartides des de la distància a la Vall d'Ebron i després al de la Santa Creu de Jesús, hospitals on ha estat ingressat les darreres setmanes.

Aquest diumenge plujós, 4 de febrer, ha estat un dia trist, primer al tanatori i després al  Ple extraordinari de l'ajuntament de Flix, amb la sala  plena d'amics, on al costat de l'alcalde Marc Mur  hem intervingut per exprés desig seu els exalcaldes, qui us escriu i Oscar Bosch; a les 6 de la tarda els funerals amb l'església de gom a gom, amb el seu estimat Orfeó cantant la seva "Estrella de Flix",  envoltat de tot els seus i amb una representació institucional que li hauria agradat: amb  l'ajuntament de Flix i representacions del PSC, PDCAT i ERC, amb el Secretari General dels Socialistes, Miquel Iceta, els alcaldes de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, de Tortosa, Ferran Bel,  i Móra d'Ebre, Joan Piñol, la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim,  i  el diputat d'ERC,  Lluís Salvadó, Delegat del Govern a les Terres de l'Ebre durant els seves responsabilitats de govern.

Com molt  bé ha escrit l'amic i exalcalde Oscar Bosch, "Bon cel Toni! Gràcies per tot, per viure, per treballar, per gaudir, per ser amb nosaltres i sobretot per sentir com ho has fet sempre. La teva estrella es queda al cel de Flix, com no podia ser d'altra manera"

D.E.P.