22 de març de 2020

Flix 1970, imatges i records.


Fa 50 anys  a Flix van ser els principals protagonistes de l'any: Els Petits Cantaires, el Grup de Folk, el projecte de la Nuclear d'Ascó, el projecte del pont d'Ascó, la nova carretera Vinebre- Garcia, l'alcalde d'Ascó Josep Miquel Montaña, el nou director Josep Cervelló Rius, el pregoner Manuel Insensé Torres, la primera regidora electa Teresa Mata, el regidor electe Josep Bagés Sangrà, el nou vicari mossèn Alfredo Pros Jordà, Ma Concepción Martínez Ferús nova "Reina de las Fiestas" així com "la Corte (damas) de Honor": M. Pilar Bagés Argolí, Josefina Llombart Arráez, Josefina Sabaté Pujol, M. José Sabaté López, Maria Sangrà Daura i Balbina Mulet Masip...
          Flix té 5.116 habitants i una renda per càpita anual de 37.571 pta.   
          24 de gener. “La Antorcha” ofereix una primícia, la notícia de la construcció d’una Central Nuclear a Ascó. L’alcalde d’Ascó, Josep Miquel Montaña, qui reconeix que des del passat 15 de novembre ho sabia amb totes les reserves,  fou entrevistat:
“-  ¿Cuál ha sido la reacción de la población al conocer la noticia?            
 -  Totalmente satisfactoria. Con este motivo pasará del anonimato a poder colaborar en el engrandecimiento de España, de lo qual nos sentimos orgullosos? “ (1)                                                               
(2)
           Constitució dels “Petits Cantaires de l’Orfeó de Flix”.
    Març - juny: Es pavimenten per primer cop els carrers Pena, Amasadora, Cruz i Alta.
    14 de maig. Inauguració dels dos blocs de 32 habitatges de protecció oficial construïts per la Cooperativa “Químicas Flix” a la zona dels Comellarets. Tenien 75 m2 i el seu preu va ser 230.000 pta.
     7 de juny. V Aplec Coral de les comarques de Lleida i Tarragona a Flix, participen 20 corals, prop d’un miler de cantaires. (3)


       1 de juliol. El químic Josep Cervelló Rius, fill de Flix, nou director de la Fàbrica.
     14 d’agost. El tècnic de la Fàbrica Manuel Insensé Torres pregoner de la Festa Major. Aleshores  es proclamava Maria Concepción Martínez Ferús nova "Reina de las Fiestas" així cpm la Corte (damas) de Honor": M. Pilar Bagés, Josefina Llombart, Josefina Sabaté, M. José Sabaté, Maria Sangrà i Balbina Mulet.  (4)        
La revista local  La Antorcha ofereix una curiosa Entrevista a la Reina i Damas d'Honor" 

...Tú que eres joven y por tanto moderna. ¿Te gustan sinceramente los chicos que llevan el pelo largo y las camisas pintadas a mano?..." 
"...¿No crees que la moda moderna ha roto el encanto de la feminidad en las jóvenes?..." 
"...¿Qué edad crees es la ideal en una joven para empezar a formalizar relaciones?..." 
"...¿No consideras que los chicos os tratan por igual por vuestras costumbres de vestir pantalones, fumar cualquier tabaco y beber toda clase de bebidas alcohólicas..." 
"...Tan pronto ves por las calles una muchacha con la falda barriendo los suelos como poco más tarde la ves con una falda a treinta centímetros por encima de la rodilla. ¿Cómo diseñarías tú una falda que fuera unificada para todas las jóvenes del mundo?... (5)                   
     24 d’octubre. Amb motiu del "Dia de la Comarca" que es celebrà a Ascó es presentà el projecte del pont d’Ascó amb un pressupost de 22 milions de pessetes. Al mateix temps s’anuncia la construcció d’una carretera entre Vinebre i Garcia pel Pas de l’Ase amb una inversió de 23 milions de pessetes.                  
     21 de novembre. A les eleccions de "Representantes Familiares" al Consistori, serien els més votats: Teresa Mata Ferrús amb 388 vots i Josep Bagés Sangrà amb 323.


(1)Antorcha. núm. 385. 24 de gener del 1970.
(2)La Veu de Flix
(3)J. P. MARGALEF. Facebook... Flix fotos pel record, 2 febrer 2020.
(4) Rograma Festes Majors (arxiu. pasrticular)

(4)Antorcha, 15 d'agost de 1970

Cap comentari: