23 de juliol del 2020

1960, retrat de les forces vives flixanques.


Segurament la fotografia més representativa de l'any 1960 és la que va fer el fotògraf local Domingo Mestres de la tribuna d'autoritats de la diada del 17 d'abril.  Fotografia que en realitat és el retrat de les forces vives flixanques de la definició que ens ofereix el diccionari de la Gran Enciclopèdia Catalana. Concepte que es refereix al conjunt de persones, grups i institucions que fomenten i controlen l'activitat, especialment econòmica, en una població.

 L'alcalde i Jefe local del Movimiento, Francisco Sanjuán, el jutge de pau, Secundino Sabaté, el  director alemany de la Fàbrica, Alexander Beerwald, el director de la Central Hidroelèctrica, Gaspar Echevarria,  regidors,  els metges, el mossèn... fins a vint persones observades atentament per l'agutzil del poble, el sr. Joan Costa, mentre l'històric  president de la Sociedad Electroquímica de Flix, Francisco de A. Ripoll Fortunyo s'adreçava a la població per sorpresa general en català.

El motiu de l'acte era la donació al poble de Flix d'un autobús urbà de passatgers, apadrinat per Francisco de A. Ripoll Fortuño, acte presentat pel camarada Mañé que davant la presència de tantes autoritats es convertí en un acte d'exaltació  del Régimen amb el "resurgir de la villa de Flix". La revista local la Antorcha ens ofereix un bon resum de l'acte, essent el tema central de dos números seguits.

"EL ACTO. En un alarde dialéctico, D. Juan Mañe Algueró dirige la salutación al pueblo de Flix, y seguidamente da lectura de la carta abierta que la Muy Leal y Noble Villa de Flix, dirige a D. Francisco de A. Ripoll Fortuño carta que la terminar entrega a nuestro querido 'Avi Ripoll' vivamente emocionado entre una prolongada salva de aplausos". A continuació parlaria l'acalde Francisco Sanjuán qui resumiria les autoritats que l'acompanyen amb tres noms propis: "Don Francisco, avi Ripoll, Dr Gimeno, Dr. Beerwald y todos los que compartís conmigo la presidencia: fleixenses todos...En este dia como decía antes el camarada Mañé... Podríamos decir que hoy señala una nueva época en la prosperidad de Flix: los tiempos actuales aconsejan locomoción , prisas... Flix precisaba un coche, y Flix amigos mios ya tiene coche."

El parlament de Ripoll Fortuño va impactar en tota els aspectes els asistents, primer en recordar els seus origens riberenc (Benissanet), recordant als seus 87 anys els històrics lligams personals amb la SEQF i la S.A.  Cros ( Ripoll Fortuño participà en la inauguració de les Escoles l'any 1917 ), anunciant que deixava la seua responsabilitat per passar a ser President Honorari.

"I ara que ja he parlat en l' idioma oficial i atenent als molts castellans que hi han aquí ... tinc el desig de parlar en català com vosaltres. Poca cosa més perquè ja estem esperant el dinar, que avui és Pasqua (risas). Mireu: L'Electro Química de Flix, la fàbrica i Flix ha d'estar sem compenetrats ...  Entre Flix poble i Electro Química hi ha d'haver la mateixa relació que entre l'organista i el manxaire. Però en primer lloc el poble i en segon lloc la fàbrica. Ara bé ¿Què faria l'orgue si no tingués manxaire? ¿Que faria, si un dia hi hagués una discussió, una separació, una desintegració entre el poble i la Electro Química de Flix?. Si el manxaire no manxava, l'orgue no tocaria i quedaria mut. ¿penseu lo que podria representar? ... Si allò emmudís, ¿Què seria de Flix ? ... Però si algun dia, això fallés i jo tingués un alé de vida, per poca que en tingués, em posaria com un guerriller davant per tornar a fer les paus entre fàbrica i poble (Grandes aplausos)".  Després de la emotives i estudiades paraules del President Honorari, tancaria els discursos el prior José Sirisi Escoda.



1. Joan Costa (agutzil), 2. Fernando Gimeno Muntadas (directiu de la SEQF), 3. Ramon Pujol Ferrús (regidor), 4. Doctor Baldomero Ribera (metge), 4. Angel Collazos Aguilà (regidor), 6. Rafael Fortacín, 7. Alexander Beerwald (director de la Fàbrica SEQF), 8. Carlos Sales Amorós (regidor), 9. (?), 10. Manuel Insensé Dragó (tècnic de la Fàbrica), 11. Doctor Pablos (metge), 12. Francisco Sanjuan Fortuny (Alcalde i Jefe Local del Movimiento), 13. José Mestres Carranza (alcalde en funcions abril-maig 1938), 14. Geroni Fáuquer (Impressor), 15. Josep A. Fáuquer (fill d l'mpressor), 16. José Sirisi Escoda (prior de la Parròquia), 17. Juan Mañé Algueró, 18. J. A. Ripoll Fortuño (President de la Sociedad Electroquímica de Flix, 19. ( ? ), 20. Gaspar Echevarria (Director de la Central Hidrroelèctrica de FECSA), 21. Secundino Sabaté Mestres (Jutge de pau).

L’any 1960 és l’any de màxim esplendor industrial de la Fabrica i Colònia de Flix. El poble arribà a 5.418 habitants, 34 d’ells estrangers, i segons el Registre Civil hi hagué 87 naixements, 44 defuncions i 40 matrimonis. La fidelitat a la dictadura consistia amb 172 militants de la Falange (FET i de las JONS).
Com a dada curiosa podríem recordar que hi havia censats: 125 mules, 15 cavalls i 78 ases, 16 camions, 20 turismes, 125 motocicletes, 150 carros i 500 bicicletes.  
Aquest any la Fàbrica arribà al seu màxim històric amb 1.508 treballadors. A partir d’aquest any el seu director fou Alexander Beerwald, conegut entre els treballadors amb el renom “el Tigre”. La dependència amb la Hoechst es constatà al gener quan un grup de joves treballadors de la Fàbrica es traslladaren a la seu central de Frankfurt.
La Fàbrica era coneguda entre d’altres per ser la primera productora estatal del reconegut  insecticida D.D.T (producte que, per cert,  es deixaria de produir l’any 1971 per ser altament cancerigen).

Nota: Agrair la col·laboració de Rosamaria Sabaté, Jaume Aresté i Josep A. Collazos en ajudar a identificar els components del retrat de les forces vives de la tribuna d'autoritats.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Un document excepcional molt ben explicat, que ens ha de fer reflexionar sobre els canvis que ha experimentat Flix.