Als pocs dies d'iniciar-se la Guerra (1936-1939), el cònsol general alemany de Barcelona Dr. Otto Koecher va trametre un missatge urgent als alemanys de la Colònia de Flix instant-los a sortir urgentment del país. Les gestions del cònsol alemany davant la Generalitat portaren al Comissari de la Generalitat a Tarragona i president de la Diputació, Lluís Mestres, a facilitar la logística amb el suport de milicians per a l'evacuació de la colònia alemanya de Flix.
Així començà la repatriació dels alemanys de la Colònia disposant-se una sèrie de vehicles vigilats per milicians que els traslladaren fins al port de Tarragona on foren embarcats a un petit vaixell anomenat Hermes. Vaixell que sortí la nit del 3 d'agost direcció Gènova, establint-se més tard els refugiats a la zona del Chiemsee (Baviera). La fotografia dels refugiats dins de vaixell Hermes és un bon document gràfic, a al dreta del grup podem identificar al responsable del partit nazi NSDAP a la colònia alemanya Georg M. Kleinschmidt.
A la fotografia es distingeixen sobretot dones i nens, la majoria dels tècnics alemanys havien fugit de la colònia el 18 de juliol, dos dies després les esquerres encapçalades pels dirigents locals de la CNT-FAI havien ocupat les instal·lacions de la fàbrica tot desarmant els porters considerats desafectes.
El químic Raül Tauler Palet i el cap comercial Antoni Marca Boada s'havien quedat com a responsables tècnics de la fàbrica. Dies després, gairebé coincidint amb l'evacuació de la colònia alemana, la fàbrica seria col·lectivitzada, amb un Comité de Control obrer al capdavant amb 7 representants de la CNT i 6 de la UGT.
Lluís Mestres i Capdevila ( nascut a Tarragona el 1897 - químic i enòleg ), president de la Diputació de Tarragona, el 19 de juliol de 1936 havia estat nomenat comissari delegat de la Generalitat per les terres tarragonines, obertes al front de batalla i de màxima complexitat revolucionària.
Lluís Mestres és un dels fundadors d'Esquerra Republicana de Catalunya el març de 1931 i home de màxima confiança del president Companys. A partir del seu nomenament com a comissari, ens recorda la seua biografia a memòriaesquerra.cat, que s'encarà als excessos revolucionaris d'un sector minoritari que començà a estendre el terror a Tarragona, facilitant no solament l'evacuació de tècnics i famílies alemanyes de Flix, també salvant, entre d'altres, les vides del cardenal Vidal i Barraquer i del bisbe de Tortosa, Fèlix Bilbao.
El gener del 1937 Lluís Mestres passà a la Conselleria de Finances de la Generalitat, essent un dels responsables fonamentals de les finances catalanes fins a la fi de la guerra. Quan arribà la derrota passà la frontera francesa amb els presidents Lluís Companys i José Antonio Aguirre. Amb l'ocupació total de França pels alemanys, el 1942, embarcà cap a Mèxic, establint-se a Monterrey i més tard a Tetuan. "Malalt i en plena desesperança per no poder veure ni el seu país ni la seva família, es suïcidà a l'Hotel Balneari de Tehuacán, a l'estat de Puebla el 18 de juliol de 1968".
Fotografies de l'AMF - fons Schlee.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada