11 de juliol del 2021

"La història de Cassola i altres fets violents a la Terra Alta al segle XIX".

 

"La història de Cassola i altres fets violents a la Terra Alta al segle XIX".

 

De Josep Sánchez Cervelló i Pere Rams Folch

 

Dossiers d'Història Terraltenca, 19. Editat pel Patronat Pro Batea (2020).

"La història de Cassola sempre s'ha explicat com la d'un bandoler, i la bibliografia sobre ell és escassa, perquè els perdedors passen per la vida sense deixar cap empremta significativa..." Amb aquestes paraules Josep Sánchez Cervelló i Pere Rams Folch ens introdueixen a un magnífic treball  d' investigació d'un dels personatges més significatius de la Terra Alta al segle XIX: Felip Bes Saún, (a) Cassola. (Batea, 1833 - 1861).


"El segle XIX va ser un període molt convuls al partit judicial de Gandesa, escenari dels combats de la guerra dels Set Anys, marcat sobretot pels setges que va patir Gandesa per part de les forces carlines entre 1836 i 1838, defensada pels liberals. El resultat d’aquesta guerra seran, a més de la destrucció de les poblacions i la mort d’habitants, la misèria i la violència, amb l’aparició de bandolers que buscaran amb les armes una manera de guanyar-se la vida, com els Felicianos a Gandesa, autors de nombrosos crims.

Però un cas especialment destacat fou la venjança de Felip Bes Saún, (a) Cassola, amb l’assassinat del ric propietari de Batea Pablo Figueras, un dels principals defensors durant els setges de Gandesa; la repercussió que aquest crim va tindre quedà ben palès en el seguiment que en feu la premsa d’aquell moment, que va acabar amb la captura i afusellament de Cassola a la plaça de Batea, l’any 1861.

Un altre crim que també va tindre un gran ressò fou l’assassinat de Rosa Serres, anomenat el Crim de Gandesa per la premsa, en què es va demostrar la impunitat dels cacics, ja que l’instigador havia estat Tomàs Valls, marit de la víctima, un dels personatges més importants d’aquell moment, que va poder fugir i no va haver de pagar pel crim".