15 de gener del 2023

75 anys de la Central Hidroelèctrica de Flix.


Fa 75 anys, el gener de l'any 1948, entrà en funcionament la Central Hidroelèctrica de Flix, diuen les cròniques que en entrar en servei s'acabaren les restriccions elèctriques a bona part de Catalunya.

"El grandioso Salto de Flix  -  Embalsará 20 millones de metros cúbicos  -  Producirá 20 millones de kilowatios hora "

"La mejora de disponibilidades de producción de energia eléctrica en esta zona como consecuencia de la puesta en servicio de la central de Flix (momentaneamente con dos máquinas), permite disminuir las restricciones, restableciendo los cinco dias de servicio por semana..." (Diario Español - 15 de gener 1948)

El 16 de desembre de l'any 1947 el ministre de Obras Públicas franquista José Ma. Fernández-Ladreda havia visitat les obres de la Central i l'embassament de Flix recordant que a finals de mes començaria a produir energia elèctrica. En realitat seria el 3 de gener de l'any 1948,  quan entrà en servei el primer grup de la nova central de Riegos y Fuerzas del Ebro (després FECSA i avui ENDESA). Central hidroelèctrica que tenia quatre grups de turbines Kaplan d’eix vertical i alternadors trifàsics d’eix vertical, amb una potència màxima de 40.500 kW.

Cal recordar que els orígens de la nova central elèctrica començaren el 1930 amb la constitució de la societat Saltos del Ebro, amb la participació entre d'altres de la SEQF i Riegos y Fuerzas del Ebro. Així com en la concessió definitiva del permís de construcció el 30 de juny de l'any 1936, a nom de Saltos del Ebro S A. Malauradament l'esclat de la Guerra Civil paralitzà les obres que ja havien començat el 1935.

La construcció de les obres es realitzaren entre el 1941 i  finals de 1947, essent certificades precisament amb la visita del ministre de J. M. Fernandez-Ladreda.

"El dia 3 del actual enero se puso en marcha el primer grupo, produciendo 250.000 kilovatios hora diarios; el dia 9, el segundo, y el 16 el tercero, ambos con igual producción que el primero; y alrededor del dia 20, o sea en la próxima semana, estarán en marcha los cuatro grupos que enviarán al mercado un millon de kilovatios hora diarios durante la época de penuria de agua en todo el sistema pirenaico, lo que supone un notable alivio a la situación actual y constituye el primer paso en el aprovechamiento de la energia potencial del rio Ebro en su tramo inferior."

"Está construido por una presa sobre el rio Ebro, de cuatrocientos metros de longitud, provista de ocho compuertas, de ellas, una automática y siete accionadas por mecanismos eléctricos, que produce un embalse de veinte millones de metros cúbicos en unos onze quilómetros de longitud. Los canales, enlazados por un tercero, todos ellos en túnel, cortan el meandro que forma el Ebro frente al pueblo de Flix y al reducir a menos de trescientos metros los cinco kilómetros destinado a la navegación y permitirá el paso de barcas de seiscientas toneladas para el transporte fluvial de mercancias que podran salvar el desnivel del salto mediante una esclusa". (ABC - 18 de gener de 1948). "

Les obres serien inaugurades pel dictador "Caudillo" i "Generalísimo" Francisco Franco el 31 de maig de 1949.

La fotografia que ens introdueix al 75è aniversari, datada el 16 de gener de 1948 i per tant testimoni gràfic de l'entrada en funcionament de la Central hidroelèctrica, forma part de la Col·lecció fotogràfica Enrique Barberán Pérez de l'Arxiu Municipal de Flix, codi de fons: AMFL670-35.

Molt se n'ha parlat del final de l'explotació de l'embassament i central hidroelèctrica, precisament el diari ABC, monàrquic i franquista alhora, recordava que la inspecció de les obres i instal·lacions s'havien encomanat a la Confederación Hidrográfica del Ebro, qui s'encarregarà de la vigilància en el període d'explotació, que, segons la concessió otorgada serà de

"noventa y nueve años, y a cuyo término la totalidad de aquellas revertirá al Estado".

  • Recordar que el passat mes de juliol van ingressar a l’Arxiu Municipal de Flix 94 fotografies en paper realitzades pel fotògraf Enrique Barberán Pérez, cedides pels seus familiars. Enrique Barberán Pérez formà part de l’equip de fotògrafs que van realitzar el seguiment amb imatges de les obres de construcció de la presa i de la central hidroelèctrica de Flix. Fotografies realitzades entre el 1942 i 1952