23 de març del 2022

Mister Tingle, superintendent de les obres de la presa i central hidroelèctrica de Flix.

"Michael L. Tingle (1885-1975), va ser un britànic nascut a Jamaica i vinculat al món de l’enginyeria civil i l’empresa Riegos y Fuerzas del Ebro (filial de la Canadenca) concretament a la construcció de salts d’aigua com Sant Antoni i Terradets (Pallars Jussà) i Flix".

En un dels apartats del meu llibre "Alemanys a l'Ebre" (1994), "Britànics i alemanys", recordava que a la dècada del quaranta, tot coincidint a l'amarga postguerra i la repressió franquista, a Flix hi coincidiren dues colònies enfrontades per la Segona Guerra Mundial, l'alemanya, resident a la Colònia, que estava al davant de la Fàbrica de la SEQF, i la britànica, resident a la colònia de la Ventonella, que era la responsable de la direcció de les obres de l'embassament i central hidroelèctrica de Riegos y Fuerzas del Ebro  (després FECSA i avui ENDESA).

Entre d'altres recordava que "la direcció de les obres de la presa i central hidroelèctrica fou responsabilitat de l'anglès mister Leicester Michael Tingle, superintendent general, i el canadenc  Arxibald Hartley Paterson, enginyer de l'obra. Tenint en compte l'enfrontament bèl·lic entre britànics i alemanys, ens podem interrogar sobre les delicades relacions en que s'havien de trobar durant els anys de la guerra mundial. Val a dir que per acord de les direccions de les dos empreses, les instal·lacions de la Residència i Casino restaren obertes als tècnics i administratius de les dos empreses."

Avui per avui, a Flix, el nom de mister Tingle, nom pronunciat tal com s'escriu, és recordat per la gent de certa edat, a l'igual que el de l'enginyer Paterson, noms importants que formem part de la història local en ser els responsables d'una obra pública que ha configurat la història de Flix els darrers 80 anys, avui noms gairebé anònims  que tenim la sort que hagin estat estudiats des d'àmbits ben diversos.

L'historiador Fran Moreno és autor d'una excel·lent recerca historiogràfica sobre mister Tingle (nom pel que era conegut a Flix),  presentada l'any 2020 com a separata de Festa Major de Santa Eulàlia (Roquetes del Garrraf). 


Michael Leicester Tingle
va néixer el 1885 a Saint Ann, Jamaica, quan l’illa encara era una colònia de l’Imperi Britànic. El seu pare Octavius J. Tingle (1861-1900) era un comerciant de cafè que a finals de la dècada del 90 del segle XIX emigrà als Estats Units i un any després aconseguí que la seva dona i els seus 6 fills arribessin al país i aconseguissin la nacionalitat nord-americana.

Fran Moreno  esmenta que és probable que Michael L. realitzés els estudis d'enginyeria al Canadà.  L’any 1910 el trobem a Tampico  (Mèxic), treballant per a la Mexican Light and Trade Company (companyia elèctrica del canadenc F.S. Pearson). I l'any 1916 ja el trobarem a Catalunya treballant a Riegos y Fuerzas del Ebro, filial de la Barcelona TractionLight and Power, coneguda popularment com La Canadenca. La comarca del Pallars serà  el seu primer destí en la construcció de les grans centrals hidroelèctriques promogudes per F.S. Pearson, el jove Tingle tenia 32 anys.

Michael L. Tingle treballarà en la construcció de les centrals hidroelèctriques de  Sant Antoni, Terradets o Camarasa. L’any 1917 seria cridat a files per combatre a la I Guerra Mundial, i al desembre de 1918, en retornar al final de la guerra seria rebut amb una gran festa organitzada per l’Ajuntament de Tremp.

L’any 1921 neix el seu únic fill, Leicester James (1921-1944) però malauradament la seva dona morí durant el part, essent enterrada al cementiri de Tremp. Durant les dècades dels anys 20 i 30 M. L. Tingle continuarà treballant em la construcció de salts d’aigua de la Canadenca.

Quan començà la Guerra Civil la direcció de l’empresa recomanà a tots els treballadors estrangers que marxessin del país. M.L. Tingle acabarà treballant al Brasil. En finalitzar la guerra es reincorporarà a Riegos y Fuerzas del Ebro com a superintendent a la construcció del pantà i central elèctrica de Flix. Obres  que tindran com a enginyer en cap al seu amic, el canadenc Archibald Hartley Paterson (1882-1956). La seua estada a Flix coincidirà amb un fet tràgic per a mister Tingle, el seu fill Leicester James nascut a Tremp i educat als EEUU, en començar la II Guerra Mundial s'enrolà com a pilot a la Reials Força Aèria del Canadà, l'any 1944  trobaria la mort en un accident aeri prop de Reykiavik. En cercar informació oral dels "Alemanys a l'Ebre", encara es recordava com els dirigents alemanys de la SEQF, O. Kurz i W. Pfefferkorn , en assabentar-se de la mort, les fonts em digueren en combat al desert de Líbia, anaren personalment a la residència de mister Tingle a manifestar-li el seu condol.

L'any 1949 en finalitzar les obres, ja jubilat, es desplaçaria a viure a les Roquetes ( nucli de població pertanyent al municipi de Sant Pere de Ribes), on el 1946 s'havia construït una casa, convertint-se, tal com ha investigat l'historiador Fran Moreno,  en el primer roquetenc (avui son més de tretze mil els roquetencs).  A les Roquetes hi va estar fins al 1958, any que va vendre la finca per  anar a viure a Tortosa, on va morir l’any 1975.

 

Fran Moreno, historiador i arqueòleg roquetenc,  és autor d'una excel·lent recerca historiogràfica presentada com a separata de Festa Major de Santa Eulàlia, la primera casa de Les Roquetes es va construir l’any 1946 i el seu promotor, precisament és Michael L. Tingle, casa de Les Roquetes on hi viurà amb alguns treballadors vinguts de la zona del Pallars Jussà i que l’havien acompanyat a la època que va viure a Flix. Treball historiogràfic que ens permet conèixer la figura del responsable de la construcció de la central hidroelèctrica i embassament de Flix, important obra civil de la postguerra inaugurada pel mateix Franco el 31 de maig de 1949 (Separata del programa de la Festa Major de les Roquetes del Garraf), contribució a la persona de M.L. Tingle que cal afegir la que aporta  el Treball de Recerca de Batxillerat de l'institut de Tremp, octubre 2021, titulat Leicester Michael Tingle, consultable a la Biblioteca Pública Maria Barbal).

Fotografia:  Michael L. Tingle al 1917 posant per a la fotografia del "Registro de extranjeros" realitzat per l'Ajuntament de Tremp. Font: Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.