5 de gener del 2024

2024, efemèrides flixanques.

          600 ANYS DE LA FIRA DE FLIX.

      El 3 de juny de l'any 1424, Alfons IV concedí als fidels jurats i prohoms de Flix el privilegi de celebrar anualment fira per la festa de la Nativitat de la Mare de Déu de Setembre, i “etiam celebrentur in dicto loco secunde nundine sive retorn” el mes d’octubre durant deu dies. Els dies de fira, anomenada fira cridada i assegurada, totes les persones i béns dels qui anaven i venien de la fira, animals i mercaderies, i els mateixos vilatans, eren posats sota el guiatge, protecció i salvaguarda de la majestat reial i, per tant, ningú ni res podia ser pres com no fossen lladres, bandolers i traïdors i els béns i mercaderies que haurien estat furtats o robats.               

“La feria de esta villa va en decadencia, porque se celebra en tiempo que los frutos estan aun pendientes. Convendria pues, traslladarla, ó crear otra en octubre o noviembre, si no se quiere que esta acabe como la de Flix "  (Diario de Tarragona, 27 d'abril de 1883, tot parlant de la fira de Torredembarra).

No sabem quan es va deixar de fer la fira, tenim una referència de l'any 1883, amb els anys es feu popular la dita: (Acabar com la fira de Flix - PCCD (dites.cat)


1924,
6 de setembre. Mor a la posició militar d’Alales, prop de Tetuan (Marroc) el cabo telegrafistaJaume Rius Català. Fou tal la commoció de la notícia del seu decés que l’ajuntament acordà, en homenatge a la seva persona,  canviar el nom de la Calle Alta per la de Cabo Rius.

1949, 31 de maig. Visita del dictador "Caudillo" Generalísimo Francisco Franco amb motiu de la inauguració de la presa de la central hidroelèctrica de Flix.  El Diario Español de Tarragona l’endemà feia la següent crònica, amb l’encapçalament “S.E. en Flix”:

"A la una veinticinco de la tarde ha rendido viaje en Flix, su Excelencia el Jefe del Estado y su séquito haciendo objeto al Caudillo de un impresionante recibimiento que le ha tributado la población en masa colocada a lo largo del itinerario. Aplausos, vítores y gritos de Franco, Franco, Franco, han puesto de relieve el entusiasmo de la gran muchedumbre ante la presencia del salvador de España (...)".        


1974,
30 d’abril. La Fàbrica de Flix és definitivament integrada a la S.A. Cros.

         4 d’agost. Es constitueix la Peña Blanquiazul de Flix, inaugurada per Manuel Meler, president del RCD Espanyol.

1999, 25 de setembre. Inauguració oficial per part de la “Subdelegada” del Govern, Margarita López, del tram de 12 quilòmetres del Camí dels Vingalis, amb una inversió de 332.527.769 pta.

        30 de setembre. El Conseller de Medi Ambient de la Generalitat Joan Ignasi Puigdollers inaugura el Mas del Director, centre cultural de l’Espai Natural de Sebes.