13 de gener del 2007

ALEMANYS: CARL PISTOR

Carl Pistor Ferber és el primer director de la Fàbrica, nom popular amb que es coneix l'Electroquímica de Flix. Ho va ser entre el 1900 i el 1904.

Nascut a Giessen, aquest enginyer químic fou un dels atorgants de l'escriptura fundacional de la SEQF (1897). Treballà a Xicago, Griesheim, Bitterfeld i Lamothe. Casat amb Maria Reinhard Pützenbacher, tingué dos fills, Carl i Júlia, aquesta continuaria vinculada amb la colonia química alemanya en casar-se amb el tècnic. G. Schlee.

En Pistor fou nomenat fill adoptiu de Flix l'any 1904. Tot i treballar a Flix fixà la seva residència a Reus, ciutat on viuria fins la seva mort el 1919.  

El Diario de Reus del 21 de març es feu ressò de la seva mort. Fent esment a la seva implicació amb la vida social de la ciutat. Segons diuen les cròniques reusenques ell és qui donà, sense mala intenciò, el nom de Ploms al Club Natació Reus Ploms (1918), en veure com es banyaven els seus promotors a les platges de Salou. (Per cert s'esmenta erròneament la seva nacionalitat suïssa, i de nom li diuen Charles). Té un carrer amb el seu nom a la Colònia de Flix.

2 comentaris:

Günter Matter ha dit...

Siehe auch WIKIPEDIA: Carl Pistor (Ingenieur)

P ha dit...

Felicitats per l'entrada a la wikipedia en alemany de 'Carl Pistor (enginyer)'. Bona documentació sobre el qui fou nomenat fill predilecte de Flix el 1904.