26 de gener del 2007

MALET I LES BRUIXES DE FLIX

"Penjades per bruixes i metzineres". És una exposició del Museu d'Història de Catalunya que descobreix la dimensió de la cacera de bruixes al país i a tot Europa. Per primer una exposició permet tenir una visió més àmplia, més nacional, del que va ser la cacera de bruixes al país. No hi ha dades exactes, però la xifra va superar les 400 víctimes. La majoria eren dones grans, pobres, analfabetes i vivien soles.
L'exposició fa una especial atenció a un morisc de Flix, contemporani de Perot de Vilanova, en Joan Malet. Les cròniques locals ens situen al 14 de maig de l'any 1548. Nou dones foren acusades de bruixes malèfiques per un morisc anomenat Joan Malet, “lo qual per experiència se veu las coneix i té noticia de aquelles”. Foren conduides davant l’inquisidor general a Barcelona i sentenciades el 7 d’octubre. Segurament d'aquesta època prové el conegut carreró de les Bruixes, del carrer les Tendes.
Malet, que es feia dir “mestre” –que deia entendre en descobrir bruixes i metzineres-, gràcies a un sisè sentit, es presentà més tard a Reus oferint els seus serveis. A canvi d’una bona suma de diners va passar examen tots els veïns de la vila. Sembla que entre les reusenques trobà diverses bruixes.
De Joan Malet se sap que es convertí, com es diu a l'exposició, en un CAÇADOR DE BRUIXES.... Es va fer molt popular als pobles de les comarques meridionals (Tortosa, Tarragona, Reus, Montblanc, Valls i Sitges), on el reclamaven a canvi de sumes importants de diners. Al temible Malet li van anar molt bé les coses (la butxaca) fins que va gosar acusar de bruixes dones d'una certa posició elevada. La Inquisició el va arrestar, curiosament el va jutjar per bruixot i el va acabar cremant a la foguera. D'aquest personatge sinistre es té un informe de l’inquisidor del Tribunal de Catalunya, Don Diego Sarmiento, tramés a la Suprema de Madrid l’octubre del 1548. AHN, ll 736, fol 119r-119v. A l'esmentat escrit es diu que era de Flix, de la diòcesi de Tortosa.