16 de maig del 2008

CADENA DE DESPROPÒSITS

Després d'haver rellegit atentament l'informe del Consejo de Seguredad Nuclear (CSN), d'haver llegit l'allau d'informació que per la xarxa corre del estat de la qüestió de les Centrals Nuclears d'Ascó, de conèixer els darrers canvis a Endesa en la direcció de les nuclears, amb les tensions entre la italiana ENEL i ACCIONA, amb el nomenament de Alfonso Arias Cañete, germà de l'ex-ministre d'Aznar, a la nova direcció d'energia nuclear d'Endesa, de constatar les lògiques reaccions de Greenpeace davant la resposta del CSN, de lamentar el silenci preocupant del govern de la Generalitat al respecte, faig meu l'editorial amb els interrogants pertinents de el Periódico d'avui 16 de maig:

"La cadena de despropòsits i la falta de controls de seguretat eficients en la fuga de partícules radioactives registrada a la central d'Ascó durant una operació de recàrrega, a finals del mes de novembre passat, obliga abans que res a exigir que la investigació en curs sigui exhaustiva i exemplar. De les informacions disponibles fins ara és fàcil deduir que la manipulació dels sensors a la central i l'opacitat informativa que va seguir l'incident van comportar un risc injustificable i, en qualsevol cas, expliquen l'alarma que viu l'opinió pública. Més encara quan domina la impressió que si el Defensor del Poble i Greenpeace no ho haguessin sol.licitat, els detalls de l'informe que en va elaborar el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) haurien quedat fora dels circuits informatius.

Només mitjançant la delimitació de responsabilitats personals, empresarials i institucionals és possible restablir la confiança en els gestors d'una instal.lació que és vista permanentment amb recel, o fins i tot amb obert temor, pel gruix dels ciutadans. És a dir, que mitjançant els mecanismes administratius i judicials corresponents és necessari trobar la resposta adequada a les següents preguntes:


¿Qui va prendre la decisió de manipular els sensors que mesuren la radiació per no haver de donar un informe dels incidents al CSN?


¿N'estaven al corrent els gestors de la central i l'elèctrica Endesa que s'havia procedit a alterar els sensors?


¿Qui va ordenar que la manipulació de 50 litres d'aigua contaminada anés a càrrec d'operaris sense experiència?


¿Quines raons van induir la Generalitat a acceptar les explicacions de la central després que els seus sensors van detectar una radiació inusualment alta?


¿Quines mesures ha adoptat el CSN per controlar l'àrea on s'han trobat partícules radioactives amb l'objectiu de garantir la seguretat dels residents o actuar en conseqüència?


El mateix CSN admet no descartar que persisteix el risc radio- lògic. Cosa que obliga a arribar fins al final i, de passada, revisar de cap a peus els protocols en vigor perquè no es produeixi mai més una situació com l'actual, provocada per uns tècnics que van decidir no posar en antecedents el CSN i, al mateix temps, van escamotejar informació a l'inspector resident a la central. Tot plegat, extremadament irresponsable i perillós."
Fotografia de la torre de les Centrals Nuclears d'Ascó realitzada aquest matí plujós des de Flix.
'

1 comentari:

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

Dons sí, el Govern de la Generalitat, a Barcelona, actua de forma tébia.

No sé que esperen GreenPeace, Ecologistes en Acció o la pròpia Generalitat per denunciar a la Fiscalia tots aquests fets.

Caldrà que ens personem un grup de ciutadans exercint per via penal una acció popular?