5 de maig del 2008

LA HIPOTECA NUCLEAR

No s'ho hauria imaginat mai l'alcalde d'Ascó el gener del1970, quan va ser entrevistat per la revista flixanca “La Antorcha” donant la notícia de la construcció d’una Central Nuclear a Ascó. Qui a més de reconèixer que des del passat 15 de novembre del 1969 ho sabia amb totes les reserves, contestà:
“- ¿Cuál ha sido la reacción de la población al conocer la noticia?
- Totalmente satisfactoria. Con este motivo pasará del anonimato a poder colaborar en el engrandecimiento de España, de lo qual nos sentimos orgullosos? “
[1]

La notícia que es justificava amb les sentides paraules "engrandecimiento de España", representà una veritable hipoteca per a Ascó i tots els pobles de l'entorn. Una hipoteca amb totes les coses positives i negatives que comporta, hipoteca que amb els anys s'ha anat modificant i modificant... 1983 amb el grup I i el 1985 amb el grup II , una hipoteca que durant anys els veïns s'han acostumat i en molts casos no s'han adonat que hi estaven abonats. Enguany gairebé 40 anys després, amb l'incident de les partícules radioactives i l'anunci de la construcció d'un magatzem temporal de residus (ATI) per part d'ENRESA podem constatar un cop més que els plantejaments inicials de la hipoteca nuclear no tenien un termini fixe d'amortització. Aquest vespre ho hem pogut constatar els alcaldes que ens hem reunit a Ascó. ENRESA, l'empresa pública de residus nuclears publicità al BOE el passat 9 d'abril la construcció de l'ATI a Ascó sense cap comentari previ als ajuntaments ni al poble que al final haurà de donar l'autorització, amb un clar menysteniment al territori i a les administracions locals... Una publicació al BOE coincidint amb l'interregne ministerial, doncs encara s'havia de nomenat el nou govern sorgit de les darreres eleccions generals, i curiosament amb la reunió d'urgència dels alcaldes de la zona arran de la constaminació exterior de les particules radioactives... Una política de fets consumats que s'enfronta radicalment amb els acords de l'assemblea de l'AMAC (Associació de Municipis de les Arees Nuclears) el juliol del 2007 quan va dir clarament que s'oposava a la imposició que significa continuar amb els enmagatzaments a les pròpies centrals nuclears i que s'oposaria per tots els mitjans a l'ampliació de les piscines i la construcció de magatzems temporals individuals.

[1] Antorcha. núm. 385. 24 de gener del 1970.

1 comentari:

nando ││││ ha dit...

i això vol dir que ja no s'hi pot fer res?