25 d’agost del 2008

DESPRÉS D'ASCÓ I, VANDELLÒS II

Malauradament, parlar d'incidents a les centrals nuclears s'està convertint darrerament en una notícia més. Si consultem la premsa o la mateixa pàgina web del Consejo de Seguridad Nuclear veurem que és un continuu el nombre d'incidents i/o casos notificables de les centrals nuclears, avui per exemple es refereix a l'incendi que obligà a aturar ahir al matí la nuclear Vandellòs II i també parla dels problemes a la nuclear de Santa Ma la Garonya, fa uns dies a més de tractar l'informe de la sanció a Ascó I parlava dels problemes a la nuclear de Cofrents. Editorials com la del diari AVUI o la notícia de la web 3cat24 en que el govern acusa les elèctriques d'incumplir reiteradament els protocols, ens haurien de fer reflexionar a tots plegats sobre el futur de les centrals nuclears, els anys passen per a tots i totes sense distinció, així fins a quin punt estem disposats a hipotecar-nos vers el futur quan "tot indica que els problemes aniran en augment en els propers anys", una reflexió a tenir en compte és l'oportuna editorial del diari Avui , adhesió gairebé al cent per cent amb l'observació poc afortunada del títol "Després d'Ascó...", una cosa és el magnífic poble d'arrels templeres d'Ascó que acaba de viure la seua festa major i l'altra les centrals nuclears Ascó I o Ascó II:

"Ja són massa incidents a Catalunya. L’any passat, per exemple, la central nuclear Ascó II va encapçalar el rànquing estatal de successos notificats, amb 24 avaries i altres incidents comunicats al CSN. Tal com va titular l’AVUI el 17 de juliol passat, “les nuclears catalanes són líders en incidents” i ho són amb unes xifres no gens tranquil·litzadores. (Tot això, comptant que es notifiqui tot i que no es faci com amb el greu episodi d’Ascó del novembre passat). Atès que el principal motiu dels problemes és l’envelliment de les centrals nuclears (Ascó I, 1982; Cofrents, 1984; Ascó II, 1985, i Vandellòs II 1987), tot indica que els problemes aniran en augment en els propers anys. Si els incidents i accidents es deuen a la mala gestió tècnica i a l’interès de les empreses responsables per augmentar la rendibilitat econòmica, cal saber-ho i posar-hi remei per tenir la radioactivitat en mans segures." (Editorial diari AVUI, 25 d'agost 2008).

2 comentaris:

Unknown ha dit...

benvolgut pere! quanta raó tens! no obstant, t'he de dir que des de la teva posició com a un dels polítics de la comarca més influents, no bades massa bosa sobre la realitat energètica de la comarca. No trobes que amb el cementiri nuclear d'aquesta setmana, + incidents darrers mesos d'ascó + planta gassificadora a mora la nova, + centre cc a ribaroja + abocador tivissà problemàtic + mil coses més, no creus que potser s'hauria d'aturar el projecte de parc eòlic al pas de l'ase? és dels pocs indrets que ens queden semiverges, i on encara es veu perfectament la diversitat biològica de banda nord i banda sud de la serra (te'n passo fotos?)... no creus que s'hauria de fer alguna cosa x aturar aquesta aberració? no ens hauríem dereplantejar el futur energètic de la comarca? o volem que tot sigui un polvorí/fàbrica d'alguna cosa, d'aquí a uns anys?

Unknown ha dit...

vaja! veig que hi ha algú que se'm ha adelantat. Anava a plantejar-te alguna cosa semblant; és a dir: mulla't Pere en aquest tema. l'esquerra riberenca necessita saber que en penseu la vella guàrdia.
moltes gràcies
l'ase dels cops