9 de setembre de 2009

5 ANYS DESPRÉS I LO MÉS CALENT ÉS A ...


Al moment d'escriure aquest post coincideix en cinc anys de diferència en l'aparició estelar de l'ex-conseller de Medi Ambient Salvador Milà obrint el "telenotícies vespre" de TV3 i anunciant a tort i a dret que s'havia descobert un gran abocador a residus radionucleics, metalls pesants i compostos organoclorats a l'embassament de Flix. A partir d'aleshores várem tenir titulars de tota mena, el més destacat en portada a "la Vanguardia", "Toneladas de residuos muy tóxicos en el Ebro". L'endemà 10 de setembre va ser un dia de bojos, per la nit vaig participar al programa "la nit al dia" entrevistat per la Mònica Terribas... Una escalada de declaracions, reunions i compromisos, amb titulars de tota mena, varen seguir les setmanes seguents... Amb tot, i malgrat tot, després de cinc anys, amb retards i més retards, "lo més calent és a...".
Avui, ja com a senador, he registrat una pregunta oral al govern per al proper dimarts, primer dia del nou calendari de sessions, amb l'argumentari més que conegut i la pregunta concreta a la ministra Elena Espinosa. Vagi per endavant la nota de premsa que s'ha tramés al mitjans de comunicació:
"Avui fa cinc anys que TV3 feia públic un informe del CSIC sobre la greu contaminació del riu Ebre a l’embassament de Flix.
El senador republicà de l’Entesa Catalana de Progrés Pere Muñoz, ha anunciat que en el primer Ple del Senat que es celebrarà el proper dimarts 15 de setembre, una vegada ja reiniciat el curs polític, formularà una pregunta a la Ministra de Medi Ambient Elena Espinosa sobre el calendari d’execució de les obres per l’extracció dels llots tòxics de l’embassament de Flix. “Volem que la Ministra concreti de manera clara el calendari. Que exposi quan començaran aquestes obres, les quals malgrat estar pressupostades als Pressupostos Generals de l’Estat des de fa dos exercicis i adjudicades des fa més d’un any no s’han començat a executar”.
Justament avui fa cinc anys que la Televisió de Catalunya donava a conèixer un informe del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) on es confirmava que entre 200.000 i 360.000 tones de residus tòxics contaminaven el riu Ebre a l’embassament de Flix. Davant d’aquests fets els Governs de l’Estat i de la Generalitat es van posar com a prioritat retirar urgentment els llots del riu.
Els retards acumulats al llarg de tots aquests anys de l’inici de les obres, tampoc van tenir una resposta clara durant de la visita a Flix del Secretari d’Estat de Medi Rural, Josep Puxeu, el passat mes de juliol. Així que davant la indeterminació i manca de concreció del calendari d’execució de neteja de les obres de l’embassament el senador republicà Pere Muñoz demanarà una resposta clara a la màxima responsable del Ministeri, la Ministra Elena Espinosa. “Tenim neguit pels continus retards i per la manca de calendari d’execució real de les obres de neteja, així que voldríem que el Ministeri donés una resposta clara, amb terminis i dates concretes”.
El senador ha recordat que aquestes obres no només han de solucionar l’amenaça mediambiental més important que avui dia té el riu Ebre sinó que també suposen un impuls econòmic i laboral per la població de Flix per la creació de gairebé de més de cent nous llocs de treball.