8 de setembre del 2009

75 ANYS DEL PONT QUE NO FOU



Fa 75 anys, el 9 de setembre del 1934, a Flix es realitzà un espectacular i solemne acte d’inici de la construcció d’un pont i de col.locació de la primera pedra a càrrec del ministre d’obres públiques Rafael Guerra del Rio( partit Radical) acompanyat pel conseller de la Generalitat Martí Barrera (ERC), el General Domingo Batet, l’enginyer autor del projecte Eduardo Serrano Sunyer, el director Wilhelm Müller, els alcaldes de Tarragona i Amposta, i l’alcalde Marià Masot, entre d’altres.
Diuen les cròniques que el ministre sortí de Tarragona a les 10 del matí acompanyat per les autoritats de la ciutat i que passà per Reus on recollí al conseller de Treball i Obres Públiques Martí Barrera, continuant junts direcció Flix. En passar per Móra d'Ebre pararen a saludar l'alcalde i regidors, interessant-se el ministre per la plantació de tabac que es conreava al seu terme. A la 1 del migdia arribaren a Flix amb l'acompanyament de l'Himne de Riego... Des d'una tribuna construida a l'efecte parlaren l'alcalde, el conseller de la Generalitat i el ministre... un cop acabada la cerimonia es dirigiren a dinar a la Unió Social... Les obres del pont començaren amb força però la Guerra i els canvis de plans del franquisme feren que des d'aleshores a Flix tinguem les restes i el record de les obres d'un pont que no fou.
(A nivell anecdòtic esmentar que el Conseller Martí Barrera un mes despres, el 6 d'octubre d'aquest any, seria empressonat i condemnat a 30 anys pels anomenats "fets d'octubre".)