14 de desembre del 2011

25 ANYS DEL CAP DE FLIX



Aquest més no pot passar per alt un aniversari tan important com és els 25 anys del CAP de Flix (Centre d’Assistència Primària). Tot un símbol de l’anomenat “estat del benestar” pel noste poble. L’1 de desembre de 1986 entrava en funcionament i el dia 12 del mateix mes el conseller de Sanitat de la Generalitat, el reusenc Josep Laporte l’inaugurava. Com esmenta "la Veu de Flix" d’aleshores: “Ja feia temps que se’n venia parlant…, les obres seguien en un curs regular, però la gent amb el seu consabut escepticisme, no s’ho acabava de creure això del Centre”.

 El desembre de l’any 1980 la Generalitat havia aprovat un pla d’equipament sanitaris per les nostres terres amb vocació comarcal, pla que la conselleria de sanitat transformaria en el pla anomenat ALTEBRAT, area de treball que inclouria les comarques de la Terra Alta, Priorat i Ribera d’Ebre, amb la dotació de sis Centres d’Assistència Primària i un hospital de nivell 1. Hospital intercomarcal que es construiria a Móra d’Ebre i que entraria en funcionament el 1988. 

El mes d’abril del 1984 es faria l’acte de col.locació de la primera  pedra del CAP de Flix  (foto adjunta)  i  dos anys més tard el dia 12 de desembre seria inaugurat. El centre comptaria amb 2 metges de capçalera, una ATS, una practicant, als que s’hi afegiria en poques setmanes una metgesa pediatra i un odontògeg, a més d’una administativa i un zelador. Inicialment restaria obert els matins, de les 9 a les 13 hores. Tot i que estava previst per l'an 1988 no seria fins el gener del 1992 que funcionaria les 24 hores. El cost de la construcció havia estat de 45 milions de les antigues pessetes.