10 de gener de 2013

FRANCESC SÀNCHEZ LLECHA, PROFESSOR DE JOSÉ RIZAL


El proper 12 de gener serà l’aniversari del naixement d’un flixanco il·lustre, probablement un dels fills de Flix amb més transcendència en la societat que li tocà viure. El 12 de gener del 1849 va néixer Francesc Sànchez Llecha, que amb els anys serà conegut a les Filipines com el jesuïta “padre Francisco”. Segons els cronistes el professor preferit de José Rizal, heroi filipí per excel·lència, pare de la independència de l’arxipèl.lag de les Filipines. Professor de retòrica, geometria, francès, llatí i grec. El 1892 fou assignat a Dapitán (Mindanao), lloc on Rizal estava exiliat. 

En Joan Garrabou al seu estudi “Presència catalana a les Filipines” en parla de Fr. Francisco de Paula Sanchez (Flix, 1849 - Manila, 1928):

"Jesuïta. Ingressà a la Companyia de Jesús el 1865 i arribà a les Filipines el 1872. Professor a l’Ateneo (Col.legi Superior dels jesuïtes) i missioner a Mindanao. Dirigí el Museu d’Història Natural de Manila, al que donà un gran impuls. Publicà un remarcable “Etnologia del Archipiélago filipino”.


A l’Ateneo fou professor de Rizal, el qual el qualificà de “model de rectitud, serietat i anhel d’avançament per als seus deixebles”. Encoratjà també Rizal a dedicarse a la literatura i l’anà a veure in intentà convertir-lo quan vivia desterrat a Dapitán, Mindanao. Els meritoris estudis botànics del pare Sánchez foren traduïts a l’alemany per Blumentritt"


L'amic J. A. Martínez Tarragó, conegut per Tantost i el seu recordat blog "Reculls Digitals" ens donà a conèixer aquest il.lustre flixanco, oferint-nos una imatge del Pare Francisco i José Rizal, heroí filipi que, per cert, coneixia perfectament el català gràcies a la seua amistat, a més ens donà a conèixser un carrer dedicat  a Manila, que avui gacies a internet podem situar-nos, on hi ha, per cert: Our Lady of Lourdes Hospital

                                P. Sanchez Street, Mandaluyong City. Manila (Filipines)

També podem conèixer a la blogosfera filipina apunts sobre la relació entre el Pare Francisco de Paula Sànchez i Rizal com per exemple:

http://fyumul.blogspot.com.es/2012/01/father-francisco-de-paula-sanchez.html

1 comentari:

toni ha dit...

Doncs ara si que m' he quedat de pedra... Dóna la casualitat de que ara mateix estic visquent a Manila fent unes pràctiques, i bueno, no cal dir-ho, en Rizal heroi num.1 del país. També cada vegada que sona l' himne filipí per la tv, sempre tot d' imatges patriòtiques i les imatges del seu afusellament tampoc fallen mai. Fa relativament poc vaig estar passejant per Rizal park, territori on els espanyols el van afusellar, i vaig passar per davant de la seva estàtua... Qui m' havia d' anar a dir que un del meu poble va ser professor seu...