29 de maig del 2016

FLIX, EXEMPLE DE RETIRADA DEL MONUMENT FRANQUISTA.


El setmanari L'EBRE al seu darrer número dedicat al "Judici popular al pare dels monuments franquistes", ofereix un reportatge sobre el monument de Tivenys, reformulat, i el de Flix, retirat l'any 1979, apartat que acompanyo a l'entrada al bloc. "El primer ajuntament democràtic de Flix no va trigar gens a retirar el monument franquista". Un exemple pedagògic del que havia de ser la democratització del país, que a molts pobles i ciutats malauradament no es produí. Les pors i dubtes de la mal anomenada transició democràtica hi tingueren molt a veure.

El judici popular tortosí del "pare del monuments franquistes", altrament anomenat "el Valle de los Caidos de l'Ebre", ha decidit que el símbol del feixisme ebrenc es mantingo al bell mig del riu Ebre. Finalment ha esta una consulta popular, molt sui generis, amb la pobra participació de 3 de cada 10 tortosins, i 2 d'ells favorables al seu manteniment amb la lletra petita de la  reinterpretació.

Resultat amb una valoració contundent de l'amic de Campredó, Emigdi Subirats, qui no ha dubtat a escriure a les xarxes socials: " Sento una profunda vergonya! Vergonya però vergonya", " i a Franco li ha sortit un somriure simpàtic a la cara com el que té l'àliga del futur monument a la pau".