12 de maig del 2016

ERCROS: DOS NOTÍCIES MÉS PEL COMPTE ENRERE (3)



 
El grup químic Ercros preveu invertir 53,7 milions d'euros entre aquest any i 2020 per adaptar-se a la normativa europea que obliga a deixar de produir clor mitjançant la tecnologia de mercuri a partir de desembre de 2017.

Això suposarà el tancament de les plantes que fabriquen aquest material a Flix i Vila-seca (Tarragona) el 2017 i l'acomiadament d'uns 135 treballadors (75 a Flix i 60 a Vila-seca), segons ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el president de la companyia, Antoni Zabalza.

L'anomenat Pla d'Adaptació al Canvi Tecnològic --Pla Act-- preveu inversions per augmentar la capacitat productiva de les plantes que fabriquen clor amb una altra tecnologia --a través de membranes--: una altra part de la factoria de Vila-seca i la ubicada a Sabiñánigo (Osca).

Tot i això, la producció d'aquest material es reduirà en un 56%, passant de les 298.000 tones actuals a 130.000, de les quals el 100% es produirà amb tecnologia de membranes, mentre que ara suposa el 29% i la resta es fa mitjançant mercuri.

Zabalza ha afirmat que "la nova Ercros serà una mica més petita", ja que facturarà al voltant d'un 5% menys --passarà dels 630 milions actuals a uns 600--, tot i que ha ressaltat que el benefici brut d'explotació (Ebitda) s'incrementarà en cinc milions d'euros, dels 43 milions actuals a uns 48 milions el 2020.



Josep Ginesta (El secretari del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies), que aquest dimecres al matí s'ha reunit a Flix amb representants de l'Ajuntament i el comitè d'empresa d'Ercros, ha manifestat el desencís del Govern davant la "baixa sensibilitat social" de l'empresa després d'haver difós els seus plans de reestructuració a través dels mitjans de comunicació, deixant al marge la Generalitat i els treballadors.

 L'objectiu del Departament de Treball, ha assegurat, serà exigir a la companyia que presenti un "pla social" durant els pròxims mesos i assumeixi la seva "responsabilitat" en el conflicte amb una "visió diferent" de la mostrada fins ara. 

A Flix, la negativa d'Ercros a reconvertir les plantes de clor que funcionen amb cel·les de mercuri per la tecnologia autoritzada de membrana, pot deixar al carrer 75 persones, i 60 més a Vila-seca.

 * RETALLS DE DOS NOTÍCIES DEL DIARI DE TARRAGONA