14 de juny del 2017

RECORD DE LES ELECCIONS DEL 15 DE JUNY DE 1977 (I)


Fa 40 anys. Temps era temps. El 15 de juny de 1977 és una de les dates més significatives de l'anomenada "Transició". Es celebraren les primeres eleccions generals després de la mort de Franco. Quaranta-un anys després de les darreres eleccions generals democràtiques del febrer de 1936. Foren les eleccions de la famosa frase "puedo prometer y prometo" del president del govern i cap de la UCD, Adolfo Suàrez. Amb el gran èxit electoral Lluís Maria Xirinacs com a independent i de la candidatura al senat de l'Entesa dels Catalans, amb els històrics Benet, Candel i Cirici a Barcelona o de Martí, Baixeras, Subirats a la demarcació de Tarragona. 


El poble de Flix viuria una campanya electoral sota la tutela del darrer ajuntament franquista, qui des del primer moment es negà a donar cap tipus de facilitats als partits polítics per fer campanya. Posicionament que diari AVUI se'n faria ressò:

           “ ...el batlle, enemic ferotge de CCC i conegut ultradretà, tan sols ha deixat una paret per a col·locar-hi cartells, però l’estat de la paret fa impossible l’enganxada. Quan uns militants d’esquerra van anar a protestar, el batlle els va dir textualment: Jo com a batlle soc igual per a tothom, però personalment no, i si fos president d’una de les entitats que us lloguen locals us cobraria vint-i-cinc mil pessetes per acte i us exigiria un milió de fiança” (1)          
           
L'ajuntament de Flix, a requeriment de la Junta Electoral, es va veure obligat a deixar un local per fer els mítings i actes polítics, essent la pista, aleshores descoberta, del poliesportiu el lloc triat, al mateix temps la junta de la Unió Social, qui hauria pogut deixar les seues instal·lacions optà també per no deixar ni pagant el seu saló cinema per els fer actes electorals, ni pagant la fortuna de 25 mil pessetes i el milió de fiança que deia l'alcalde.

Amb totes les dificultats el PSUC, el 14 de maig, faria el primer míting després de la dictadura, aconseguint omplir amb unes 600 persones les grades del poliesportiu. L'expectació estava assegurada ja que havia estat legalitzat feia pocs dies, concretament el 3 de maig.
Un cop comença la campanya electoral s'ha de dir que tots els actes polítics que es realitzaren a les pistes del poliesportiu tingueren una gran expectació, a diferència d'avui dia els potencials votants anaven a gairebé tots els actes. Així vingueren a fer mítings des dels hereus del franquisme com Fraga i Labadie Otermin fins comunistes històrics com Solé Barberà, passant per Roca i Junyent. 

Particularment tinc un record molt especial de l'acte electoral del PSUC del 3 de juny en que vaig participar davant al costat de  Josep Solé Barberà, cap de llista per la demarcació de Tarragona, Pere Heras, Teresa Gatell, Lluís Solé i Leonardo Farrero.



(1) AVUI. 4 de juny 1977, pg 5.
Cartell de Pacte Democràtic per Catalunya de Josep M. Pujals, Facebook, grup el Flix d'abans.