22 de novembre del 2018

REFUGI ANTIAERI DE LA PATACADA



Reus, després de Barcelona, va ser la ciutat més bombardejada per l'aviació feixista durant la passada Guerra Civil. Els reusencs com a mesura de protecció van construir una veritable ciutat subterrània amb  refugis antiaeris de tota mena. Un dels que es pot visitar és el Refugi de la Patacada al costat del Centre Cívic del barri del Carme.
   
Tenia una capacitat per a unes 1.200 persones, essent un dels més extensos dels aproximadament 110 refugis antiaeris públics i particulars construïts. Les obres s’iniciaren el 30 d’octubre de 1937 i s’allargaren, almenys, fins al 20 d’agost de 1938. Amb una boca d'entrada que recorda les entrades al metro està situat a uns 9 metres de profunditat, té uns 500 metres de galeries i  5 entrades.

Ahir dimecres vàrem realitzar una visita a l'interior del refugi, una magnífica visita guiada per Salvador Palomar, membre fundador de l’entitat Carrutxa, actualment reconvertida en Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria. Una visita cultural molt didàctica i ben documentada.