18 d’abril del 2019

DISSABTE 20A: "ROSSEND ESCOLÀ (1918-2013) COLORS I RECORDS DE LA PALMA D'EBRE".


El proper dissabte 20 d'abril, a les 18,30 h, i a l'església romànica de la Palma d'Ebre es presentarà l'obra "ROSSEND ESCOLÀ CUBELLS (1918-2013). Colors i records de la Palma d'Ebre", publicació que ha editat l'Ajuntament de la Palma d'Ebre i que he realitzat amb la col·laboració de Júlia Khüne Escolà i Júlia Muñoz Cubells.
La presentació anirà a càrrec de Jaume Aymí, professor de la URV i nebot de Rossend Escolà,  i intervindran, a més de l'autor, el director dels SSTT de Cultura, Ferran Bladé, el conseller de cultura del Consell Comarcal, Josep M. Sàez, Ricard Sas, en representació de l'associació cultural l'Espona, i Assumpta Escolâ, filla de Rossend Escolà.
A continuació podeu llegir un breu sobre Rossend Escolà, l'únic artista plàstic guardonar amb la Sirga d'Or, considerat com un dels grans pintors ebrencs contemporanis:
"Va néixer el 9 de juliol de 1918 a la Palma d'Ebre i ja des de petit va destacar per l'afició pel dibuix i la pintura. L'any 1930 va començar la seua formació a les Escoles Professionals Salesianes de Sarrià, a Barcelona, i després la va continuar a l'Escola d'Arts i Oficis.
Deixeble del pintor i arqueòleg Joan Baptista Porcar, de Castelló, es va dedicar en els seus inicis a pintures i retaules, especialitzant-se en tècniques de dibuix, pintura i daurats en full d'or.
Després de la Guerra Civil, entre els anys 1939 i 1941, va treballar com a professor d'art i pintura a Barcelona i va començar a dedicar-se a la restauració, especialment de pintura religiosa i altars, fent molts treballs en esglésies de Catalunya i dels País Valencià.
A partir del 1947 va iniciar el llarg recorregut com a pintor paisatgista, reproduint la bellesa de molts indrets catalans en nombroses obres en aquarel·la, oli, carbó i sanguina, al mateix temps que ampliava la seua obra fent retrats i bodegons, a més de pintura religiosa.

Les seues obres han estat exposades periòdicament des de l'any 1947 en més de 40 exposicions, en llocs com el Balneari de Cardó, Tortosa, Flix, Lleida, Barcelona, Sabadell, Montblanc, Tarragona, Ascó, Falset i Capçanes. Paral·lelament desenvolupava la seua vida artística aprofitant també els viatges que va fer a diferents països com França, Alemanya, Holanda i Itàlia. Des de l'any 1975 era membre de l'Associació Aquarel·listes de Catalunya.
En la seua tasca constant de vetllar per la cultura i el patrimoni històric de la Palma d'Ebre i de la seua comarca, cal destacar la labor en la recuperació de l'església romànica, en la constant conservació del patrimoni a la creació de l'Associació d'Amics de l'Art i la Història de la Palma. Autor de nombroses publicacions com la "Guia de la Palma d'Ebre" o "L'església romànica de la Palma d'Ebre". També seria un dels promotors del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), de la revista local "Lo Mussol" i de l'Associació Cultural l'Espona de la Palma d'Ebre.
Per tota aquesta trajectòria, l'any 2001 el CERE el va nomenar Soci d'Honor, el 2006 li fou concedida la Sirga d'Or, un dels màxims guardons culturals de la Ribera d'Ebre, concedit pel Consell Comarcal i el CERE. Cal remarcar el reconeixement que sempre va tenir a tota la comarca, destacant en aquest sentit el seu retrat literari al llibre "Homenots del Sud" de Xavier Garcia.
Els últims anys de la seua vida va seguir pintant i va dedicar-se a recollir o ordenar tota la seua obra. Un últim fruit de la seua capacitat creativa va ser l'opuscle dedicat al seu "Mural de la Font Vella", que va veure publicat pocs dies abans de deixar-nos. Va morir el 15 de juliol, a la seua casa de la Palma d'Ebre, als 95 anys."