21 d’abril del 2019

PRESENTACIÓ "ROSSEND ESCOLÀ CUBELLS (1918-2013) COLORS I RECORDS DE LA PALMA D'EBRE"



Excel·lent crònica a RIBERAONLINE de l'acte de presentació a l'església Romànica de la Palma del llibre "Rossend Escolà Cubells (1918-2013). Colors i records de la Palma d'Ebre"

"Avui ha tingut lloc a l'església romànica de la Palma d'Ebre la presentació del llibre 'Rossend Escolà Cubells (1918-2013). Colors i records de la Palma d'Ebre', de Pere Muñoz Hernández, amb la col·laboració de Júlia Muñoz Cubells i Júlia Kühne Escolà. L'acte l'ha presidit l'alcalde de la Palma d'Ebre, Gil Martí, i ha aplegat representants de diferents institucions i entitats que han col·laborat amb la publicació de l'obra: Ferran Bladé (Departament de Cultura), Josep M. Sáez (Consell Comarcal) i Ricard Sas (associació cultural L'Espona), Josep Cid (Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre) i Francesc Barbero (Diputació de Tarragona). La presentació ha anat a càrrec de Jaume Aymí, professor de la Universitat Rovira i Virgili i familiar de Rossend Escola, i també han fet ús de la paraula el periodista Xavier Garcia, la filla de Rossend Escola, Assumpta Escolà, i l'autor principal del llibre, Pere Muñoz.

L'obra inclou un apartat biogràfic, on Pere Muñoz traça la trajectòria vital i cívica de l'artista a través d'escrits que va fer el mateix Rossend Escola, entre els quals un dietari de la guerra de l'any 1938, i documentació que l'historiador de Flix ha tingut l'ocasió de consultar a casa d'Escolà.També hi ha un apartat dedicat a l'obra pictòrica de l'homenatjat, amb moltes fotografies dels seus quadres -principalment aquarel·les- i dibuixos; un altre apartat ressenya els llibres i publicacions que va escriure Rossend Escolà, i també hi ha un capítol on es relacionen les exposicions pictòriques que va protagonitzar. El treball es completa amb la bibliografia emprada per a confegir l'obra i dos apèndixs: una cronologia històrica de la Palma d'Ebre i una biografia resumida d'Escolà en quatre idiomes.

Totes les intervencions que s'han efectuat durant l'acte han posat de relleu el valor de l'obra pictòrica de Rossend Escolà, l'únic artista plàstic que ha sigut guardonat amb la Sirga d'Or del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, així com la seua trajectòria com a intel·lectual de referència al municipi de la Palma, investigador de la història de la vila i promotor de la recuperació per al poble de l'església romànica, el principal monument de la Palma d'Ebre i una de les principals joies arquitectòniques de la comarca de la Ribera d'Ebre.

La publicació ha comptat amb aportacions de la filla de l'autor, Júlia Muñoz, que anys enrere va fer un important treball de recerca acadèmic sobre l'artista palmenc, un estudi que ha servit de base per a la investigació efectuada pel seu pare, i per Júlia Kühne, neta de l'homenatjat, la qual ha tingut cura de l'apartat fotogràfic, molt destacat en el conjunt de l'obra. L'edició ha anat a càrrec de la filòloga benissanetana Núria Grau i de la maquetació i impressió se n'ha ocupat l'empresa Òptim, de Vinebre, la qual cosa fa que la producció d'aquest llibre hagi estat un producte cent per cent comarcal. Se n'ha fet una tirada de 600 exemplars a tot color, amb tapa dura i magníficament editats.

La presentació ha sigut tot un esdeveniment social a la població de la Palma, amb l'església romànica plena de veïns i convidats que s'han volgut sumar a l'homenatge a l'artista i estudiós local Rossend Escolà amb motiu del centenari del seu naixement. Ja s'està treballant en la realització d'un audiovisual sobre la trajectòria de Rossend Escolà."

Foto: Carme Cubells