21 de novembre del 2022

Presentació de "La Tomba de l'Ebre" d'Andreu Carranza.


Si la setmana passada van ser els actes del Correllengua els que centraren l'activitat cultural flixanca, aquesta setmana ho han estat els realitzats al voltant de la Recreació històrica de la Batalla de l'Ebre, actes centrals que es van realitzar dissabte.  Actes on la república literaria ebrenca tingué un protagonisme especial amb la presentació del darrer treball  del nostre premi Josep Pla (2015) de novel·la, Andreu Carranza: La Tomba de l'Ebre. Novel·la  que es presentà el passat dijous, 17 de novembre, a la sala d'actes ca Don Ventura plena de gom a gom. 

L'escriptor de Móra la Nova Miquel Esteve va ser qui ens oferí una magnífica introducció de la novel·la a partir d'introduir-nos d'una manera exemplar  a l'univers literari d'Andreu Carranza,  una trajectòra literària on el riu Ebre sempre hi és present, riu que en la novetat literària que ens presentava, La tomba de l'Ebre, el testimoni d'una gran història d'amor i de guerra.

El començament del resum de la novel·la que ofereix la contraportada: "En esclatar la guerra civil de 1936, Cinto, un jove de Tortosa a punt d'entrar al seminari, és captat per un capitost de la FAI-CNT. Casualment empresona el capellà arxiver, que té tota la informació sobre el valuós tresor del papa Luna i la catedral de Tortosa... " En poques paraules Andreu Carranza ens introdueix a una ficció literària on la Guerra Civil del 36, la ciutat de Tortosa, la CNT-FAI, el riu Ebre  i el tresor de la Catedral del Papa Luna, son el marc perfecte d'una excel·lent novel·la històrica.