18 de maig del 2007

UNA ESCOLA PER AL KSAR DE TANAMOUST

Avui hem rebut a l'ajuntament de Flix l'informe final del programa de la construcció d'una escola al Ksar de Tanamoust (Marroc). L'informe ens l'ha tramés Mostafa El Hafer, cap de l'àrea de projectes del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Les institucions que hi hem col.laborat hem estat el Consell Comarcal del l'Alt Camp i els ajuntaments de Barberà del Vallès, de Porqueres, Valls i de Flix.
La Commune Rurale Arab Sabbah Ziz, és un municipi rural d'Erfoud, situat a la provincia d'Er Rachidia, al sud del Marroc. El projecte s'ha dut a terme en el ksar (poblat) de Tanamoust a Merzouga, situat al desert del Sahara. L'escola primària té un nombre de 60 infants beneficiaris, consta de dues aules, un despatx, quatre lavabos i el tancat del recinte. L'aportació de les nostres institucions s'ha destinat a l'adquició de materials de construcció. Aportació del Fons Català que ha estat de 33.742,47 euros.

1 comentari:

Jordi Arrufat ha dit...

El cas de Merzouga és l'exemple paradigmàtic de per què obertura de fronteres al turisme i als capitals estrangers no té perquè suposar desenvolupament del país de manera global i del racó o comarca que se'n beneficia de la inversió a nivell particular.

A Merzouga hi ha com a mínim 20 petits hotels o albergs plens sempre d'estrangers, fins i tot a l'estiu, els propietaris d'aquests establiments són molt cop europeus.

Tot això li dóna a n'aquella zona del Marroc un aire de parc temàtic que no es troba a la resta del país.

I no obstant la pobresa de la població local i la falta de recursos econòmics que garanteixin el benestar material i el progrès social és evident.

Podriem discutir aquí si això és degut a què l'estat marroquí no inverteix en educació (per a mi la clau de tots els mals dels països en desenvolupament) o si és perquè algú s'està embutxacant tots els ingressos que genera el turisme mitjançant "fuites" per les ineficiències del sistema políticoeconòmic en aquests països.

Es per això que mentres no s'arribi a una situació ideal que permeti que tothom se'n benificii de la globalització els projectes de cooperació al desenvolupament com aquest seguiran sent necessaris.