13 de gener del 2008

ROC LLOP I MIRAVET

Fins fa poc parlar de Miravet era parlar dels templers, dels artesans, dels llaguters, de fills il.lustres com Josep Torner Pedrola (1805- 1837) Capitost carlí, al costat de Cabrera. Manuel Borrell Pedrola (1818 -2000) artesà, darrer calafat de l'Ebre (Sirga d'Or el 1898) o Josep Antoni Treig, alcalde liberal constitucional de la vila el 1821. Enguany el poble de Miravet ha decidit promoure la figura d'un altre miravetà il.lustre, fins fa poc desconegut, descobert entre d'altres gràcies a internet i la blocosfera. M'estic referint a ROC LLOP I CONVALIA (Miravet 1908 - París 1991).

Jaume Renyer, Emigdi Subirats i Josep Ma Saez, com a principals impulsors han promogut que enguany sigui per a molts riberencs l'Any Roc Llop. L'ajuntament de Miravet prepara actes per a commemorar el seu Centenari. La propera publicació de l'estudi de la seua obra i vida, guanyadora del darrer premi d'assaig Artur Bladé, ajudarà sens dubte a donar a conèixer aquest riberenc il.lustre.

Josep Ma Sàez, al seu blog, ha realitzat diverses entrades tot recordant la seus figura, amb el seu permís, recordaré la breu resenya biogràfica de Roc Llop i Convalia:

"Roc Llop va nèixer al desembre de 1908, al Cap de la Vila de Miravet. Va ser mestre de la República i pel fet de militar a la CNT va haver d'exiliar-se. Va combatre el nazisme, a la Línia Maginot. I fou detingut i empresonat primer a Mauthausen, i després a Gusen, un camp d'extermini anex a Mauthausen.Gairebé 5 anys de clausura, de condicions inhumanes, de fam, de vexacions, de tortura, i de mort. Gairebé 5 anys de supervivència enfrontant-se amb la cara més agra i cruel de la vida humana.Home integre, des d'un humanisme i un anarquisme amb una idea clara d'Espanya i de Catalunya, i dels homens i les dones: la llibertat.Tots aquestos fets construiren una personalitat, clau per a escriure. Així mateix, al 1965 obté el Premi Flor Natural als Jocs Florals de la Llengua Catalana a París, amb el recull poètic: Poemes de llum i tenebra. I 9 anys més tard, amb un recull de contes sobre els camps d'extermini, novament serà guardonat amb l'Accèssit Victor Català dels Jocs Florals de la Llengua Catalana a Amsterdam. Dos premis d'una valúa, just quan la llengua catalana només trobava la seva expressió a l'exterior, que el consagren com a literat de l'exili catalana".