7 d’octubre de 2008

1933: FLIX EN VAGA


Fa 75 anys, 21 d'agost de 1933: Inici de la gran vaga a la Fàbrica de deu setmanes de durada, amb 120 obrers acomiadats dels 575 en plantilla, i la clausura de la Societat l’Obrera. Tenim força documents, un molt especial és del 16 de setembre, escrit del tècnic W. Born al director Wilhelm Müller, qui era en un balneari on es trobava recuperant-se la seva dona Clara.

Mi venerable y estimado amigo;
Después de la visita al Gobernador, me encontré el viernes dia 13 con que había paz externa en el pueblo, aunque mucha excitación en los ánimos, pues las mujeres de uno y otro bando, habían llegado a las manos. El dia 14 se acentuaron todavía más las coacciones, y de nuevo se produjeron nuevos altercados de mujeres, de los cuales se dio cuenta al sr. Gobernador, por el Comandante de la fuerza en Flix (...) El dia 15, a las 5 de la tarde me visitó el Sr Garciapons, y me preguntó si era cierto que yo había aconsejado al Sr Gobernador que no cerrase la Agrupación Obrera, contestándole que sí, (...) le hice ver que los obreros al abandonar colectivamente el trabajo, en formas además habían rescindido su contrato de trabajo (...), el sr. Garciapons añadió que mientras fuese autoridad no aceptaria entrar en la Fábrica, pero que el lunes iria al Gobierno Civil para presentar su dimisión (...)".

D'aquest any 1933 tenim aquesta magnífica panoràmica del canal de navegació, l'illa, l'assut i vista de la Fàbrica.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Aquells anys els alemanys tenien uns assumptes entre mans que feien parlar molt els diaris de tota Catalunya i de tot l'estat.

Un tal Guillermo Born, alemany resident a Flix, crec que el mateix W. Born del que parles a aquest escrit, es va veure esquitxat de retruc l'any 1932, per un famós crim a Badalona. Rossi, filla o fillola d'Emmy Lauger, una dona alemanya assassinada a aquella ciutat, feia de criada a casa seua. La policia va fer acte de presència per fer les oportunes investigacions per si havia alguna relació amb el crim i Born va dir de Rossi que tenia bones recomanacions d'un pastor protestant i que no tenia cap queixa d'ella.

Els alemanys sempre font d'inspiració mediàtica a Flix.

Salut!!

JA