11 de març del 2009

1930: FLIX, 11 DE MARÇ

Son poques les dades que disposem de l'ajuntament de Flix durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930), una de les poques ens ho ofereix el diari reusenc "Las Circunstancias" del dia 11 de març del 1930, fa tot just 79 anys:

“Ens arriben noves d’eixa simpàtica vila de l’Ebre, no gaire agradoses. Sembla que allí uns senyors usant i abusant de la influència que naturalment ha de deixar sentir una fàbrica tan important com la “Electro Química” no reparen en envair esferes i camps que els haurien estat vedats.
El cas és que a Flix continua governant l’alcalde la U.P. (Isidro Martí Barberá) empleat a sou de l’esmentada fàbrica, i que, en la renovació de l’Ajuntament, ha aparegut en la llista de majors contribuents essent així que no paga una pesseta per rústega, urbana i industrial. Es diu que ell al·lega el pagar utilitats, però sembla que el criteri que impera en la formació de les llistes, és el d’excloure aquesta contribució.
Per si això no fos prou, s’afirma també que no s’ha procedit correctament en la designació dels regidors procedents d’elecció, puix que han pres possessió alguns que no obtingueren el major número de sufragis en la votació corresponent.”(1)

(1) Las Circunstancias. Qué passa a Flix?. Diari de l'11 de març del 1930.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

UN PARC EOLIC AL LA SERRA DEL PAS DE L'ASE. QUÈ EN PENSES, PERE? O ÉS QUE ARA JA NO BAIXES A LA TERRA A AGUAITAR LOS PROBLEMES QUE TENIM I NO ET NEGITEGEN????

P ha dit...

Benvolgut Pere Andreu, abans d'opinar vull tenir la màxima informació. No tinc constancia que al Pas de l'Ase es vulgui fer un parc eòlic. Si em pots facilitar la informació que téns t'ho agrairiria.

Unknown ha dit...

Ostres Pere!!!!Gràcies x contestar!!! ja començava a dubtar-ne!! T'explico: ja fa uns anys que l'empresa Tarraco Eòlica va al darrera de fer-lo entre el Puig de l^'Àliga i la Picossa. Afecta a tres termes: Mora d'Ebre, Ascó i Garcia, i sembla ser que els ajuntaments ara ho veuren amb bons ulls ja que els dona uns quants calers a canvi d'aquesta "fita". Ara el projecte és de uns 12/15 molinets (abans era d'uns 25!), però els problemes mediambientals (presència d'àligues cuabarrades -protegides per La UE al conveni CITES- i marcenques, algunes de vegetals -silx tarraconensis-etc etc) són els mateixos: desfeta d'un rogle comarcal de 1er ordre (és un corredor biològic de 1a magnitud entre serra del Montsant i ports de Beceit). Abans, quan el trasvassament, Erc psc i ciu hi estaven en contra, però ara sembla que ningú abandera la causa, tret de l'"agrupació excursionista la Picossa", que són valents i alguns interneteros més. El cas és que malmetria per sempre el patrimoni natural d'aquesta part de la comarca (per l'altre costat ja tenim "lo fumeralet" d'Ascó).
Soc conscient que a erc tenim moltes inquietuds mediambientals i que en principi, l'energia eòlica és neta i polida, però crec que s'ha de dir no a posar-la segons on. I més sense saber si treuran les nuclears, quan, on anirà el cementiri nuclear, si es faran o no les centrals de cilce combinat projectades a la comarca, l'ampliació de l'abocador de la comarca, el projecte d'arranjament dels vertits d'erkimia al teu poble... potser fora hora d'aturar-ho tot i replantejar-nos el desenvolupament energètic comarcal, no? Sisplau: mira-t'ho amb calma i alliçona una mica als d'erc de móra perque només volen los quartos, en canvi la gent diu majoritariament no a la venda del patrimoni.
et passo enllaços: http://www.lapicossa.org/ (busca als foros el díptic que han distribuit pel poble); http://www.elpunt.cat/moradebre.html diari el Punt amb la info del dia 28 de febrer. http://esquerramora.blogspot.com/ la web de l'ideal de l'ebre que tb en parla a bastament.... veuràs que hi ha iunfo x tot arreu; elñ qucal és que un altaveu com tu prengui part i ens ajudi a donar resposta a aquesta barbaritat.
gràcies altre cop; se que no ens defraudaràs.