25 de març del 2009

QUI VOL UN CEMENTIRI NUCLEAR ?

Aquest matí al Senat, un senador de Guadalajara m’ha comentat la manera de com les declaracions de Xavier Sabaté, Delegat del Govern al Camp de Tarragona, han transcendit a Guadalajara, rebaixant la tensió que els darrers dies tenien molts pobles de la província sota sospita de voler acollir el MTC o cementeri nuclear. Tensió que s’ha traslladat a la demarcació de Tarragona, primer amb les declaracions de Xavier Sabaté i després per les realitzades per diputats al Parlament de CiU. Des d’ERC ens hem tornat a reafirmar i entre d’altres tant Marta Cid o Sergi de los Rios, diputats al Parlament com jo mateix com a senador ens hem manifestat al respecte, sortint també al pas de les possibles localitzacions el regidor de Vandellós Xavier Samarra i l'alcaldessa de la Fatarella Carme Pelejà. Així, entre d’altres els mitjans han recordat:

“ (...) Els republicans han volgut sortir al pas de les declaracions dels diputats de CiU que van augurar l'emplaçament del cementiri nuclear al municipi de Vandellòs (Baix Camp) o al polígon de les Camposines, a la Fatarella. Segons el vicepresident de la Federació de l'Ebre d'Esquerra i senador, Pere Muñoz, 'el procés per la instal·lació d'aquest magatzem de residus és competència total de l'Estat, el qual obrirà un concurs públic per a que aquells ajuntaments que vulguin acollir-lo puguin presentar la seva candidatura: la Generalitat ni té competència per decidir ni per oferir res'. 'CiU pot estar tranquil·la perquè mai a un ajuntament d'Esquerra anirà un cementiri de residus perquè cap dels nostres alcaldes ho ha demanat, ni ho demanarà', ha insistit Muñoz. Per la seva banda, la diputada al Parlament de Catalunya, Marta Cid, ha afirmat que 'el problema de la possible instal·lació d'aquest magatzem a la nostra demarcació l'ha creat CiU, quan l'alcalde d'Ascó es va oferir públicament per presentar candidatura'. Segons Cid, 'sembla com si CiU aprofitant les lamentables declaracions de Xavier Sabaté (delegat del Govern al Camp de Tarragona) volgués llençar una cortina de fum per donar cobertura al alcaldes convergents que volen optar a instal·lar el cementiri'. La diputada ha recordat que 'fins ara, només l'alcalde d'Ascó, de CiU, s'ha ofert per acollir-lo'.

(...) El diputat al Parlament, Sergi de los Rios, ha recordat que el passat 11 de març de 2008, la es va pronunciar en contra de la instal·lació del MTC al país, 'i un mandat del Parlament equival a la voluntat del poble de Catalunya, però sembla que a algunes formacions això se'ls oblida'. Així les coses, els republicans han exigit als diputats convergents que no facin 'declaracions infundades i irresponsables' i els ha convidat a fer 'la pedagogia d'oposició al cementiri nuclear en alcaldes de la seva formació, començant pel d'Ascó'. D'altra banda, tan el regidor d'ERC a Vandellòs, Xavier Samarra, com l'alcaldessa de la Fatarella, la republicana Carme Pelejà, han recordat que en tots dos municipis s'ha votat una moció que expressa la seva oposició frontal al cementiri i la negativa de presentar-hi cap candidatura. Pelejà s'ha mostrat 'indignada', tot afirmant que 'el passat 26 de febrer, i per segona vegada, el nostre ajuntament ha rebutjat amb una moció la possible instal·lació del cementiri a Catalunya' i ha demanat als responsables de CiU 'el màxim respecte cap a la Fatarella' (...) .

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Ai Pere que ma la veig vindre: mos fumbràn el cementiri als morros (o al costat dels morrros), lo parc eòlic al melic i prorogaran les nuclears fins al 2050! I, quedi dit, que us en faig responsables als representants polítics del possible debacle demogràfic a la comarca, eh? Paralització i discussió sobre el model energètic a la comarca JA!

Unknown ha dit...

molt bé reyes, però necessitem que algú se'n faci ressò d'aquesta reunió informativa. S'ha parlat amb les ràdios de la comarca?