14 de maig del 2011

CONCERT DE JOAN BAGÉS I ORIOL AYMAT


Ahir al vespre i al Casal Musical Joan Baptista Sabaté, dins del cicle de concerts de la 22a Primavera Musical,  vàrem tenir l'oportunitat de poder escoltar la darrera composició i interpretació electroacústica de Joan Bagés Rubí, amb Oriol Aymat al violoncel. Dos joves riberencs consolidats en el món de la música. 

"Més de mil ulls ens vigilen" és un projecte sota el qual giren un conjunt de sis obres, que, a partir del violoncel, visen un doble objectiu comunicatiu. Com diu Joan Bagés, sota aquest títol, podem parlar de la desmaterialització de l'instrument, que gràcies a diversos procediments, evidencien la desaparició de l'objecte tècnic per centrar-se en la mediació informàtica i informacional entre l'objecte i el subjecte: Metàfora del nostre temps.

Un aspecte a destacar és el sistema de captació del gest del violoncel utilitzant el programa informàtic mViaCam, ideat i programat per una altre jove flixanco, el professor d'informàtica de la URV Cesar Mauri. Un sistema de captació del gest físic i del so del violoncel.lista que s'escapa, segons Joan Bagés, de la pura demostració tecnològica per transmetre un missatge ambigu i dual.