9 de setembre del 2007

HAN PASSAT TRES ANYS I ....

Han passat tres anys de l'esclat de la notícia de la contaminació química de l'embassament de Flix i, com diu el poeta, amb tot i malgrat tot: "Tot està per fer i tot és possible":

"9 de setembre del 2004. Flix torna a ser notícia de portada. Aquest cop per l’estudi del CSIC referent a la qualitat dels rius catalans i més concretament per haver determinat la quantitat i tipus de residus acumulats a l’embassament de Flix. Els primers mitjans en fer-se resó mediàtic ha estat TV3 i La Vanguardia
Entre els residus que s’acumulen a la llera de l’Ebre hi trobem metalls pesats com el mercuri, organoclorats com el DDT i, en menor quantitat, fosforita. Aquest darrer material, que s’utilitza en la fabricació industrial de pinsos, és radiactiu. Tot i que bona part dels residus està submergida o enterrada, en alguns trams de riu són ben visibles. Tot i que l’acumulació de residus era coneguda, no hi havia constància de la toxicitat dels materials.
Aquest fet l’ha posat de relleu un estudi que han elaborat la
Universitat Autònoma (UAB) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a petició del Departament de Medi Ambient.La Generalitat ha llançat una crida per evitar que s’estengui el pànic, ja que els residus no provenen de cap central atòmica. Consideren que els residus no són perillosos en l’estat en què es troben actualment. No obstant, podrien tenir un efecte “devastador” en cas que hi hagi una crescuda sobtada i puguin superar la presa de Flix. El Govern ja s’ha posat a treballar per buscar una solució i a més ha posat vigilància a la zona. De moment, s'ha aturat el flux de contaminació.
Un cop conegut l'abast de la situació, l'Ajuntament de Flix s'ha reunit amb caràcter d'urgència per avaluar els fets i reclamar una resposta ràpida a les administracions. Ja l'han obtinguda. Aquest mateix divendres, el Govern català ha anunciat que destinarà 100 milions d'euros a les mesures més urgents que calgui prendre per netejar el tram de riu afectat.
'Bomba' de contaminación en el Ebro
La Vanguardia. 10 de septiembre de 2004. Sociedad. Págs.27, 28 y 29.
Polémica en Cataluña por residuos tóxicos en el río Ebro
ABC. 11 de septiembre de 2004. Sociedad. Pág. 42.
Entrevista a Joan Grimalt: "No esperábamos la presencia de residuos mineros radiactivos en Flix"
La Vanguardia. 12 de septiembre de 2004. Sociedad. Pág.47.
El CSIC halló en el Ebro uranio que superaba los límites de radiactividad
El País. 12 de septiembre de 2004. Sociedad. Pág.35.
La Generalitat conocía desde 1996 la alta contaminación de los lodos del Ebro
El País. 11 de septiembre de 2004. Sociedad. Pág. 28.
Medio Ambiente limpiará Flix antes del 2008
El Periódico. 11 de septiembre de 2004. Cosas de la Vida. Págs.28-29.
El informe sobre los vertidos del Ebro se ocultó 9 meses
El Mundo. 11 de septiembre de 2004. España. Pág.20.
El Ebro tiene miles de toneladas de tóxicos
El País. 10 de septiembre de 2004. Sociedad. Pág. 30.
Alertan de la existencia de más de 200.000 toneladas de residuos tóxicos en el Ebro
La Razón. 10 de septiembre de 2004. Sociedad/Medio Ambiente. Pág. 38
."