15 de novembre del 2007

69 ANYS DELS DARRERS BOMBARDEJOS DE FLIX



Mentres es preparen actes a programar l'any vinent per recordar el 70è aniversari de la Batalla de l'Ebre. Els records de la nostra història més propera fan que dies com els d'avui la memòria històrica recordi els darrers bombardejos que va sofrir el poble de Flix hores abans de finalitzar la Batalla de l'Ebre


  • 14 – 15 de novembre. Fortíssims bombardejos sobre Flix, especialment sobre l’estructura metàl.lica del pont de ferro. Mentres la Fatarella havia estat ocupada per l'exèrcit franquista el dia 14 i Ascó ho seria el dia 15.
    16 de novembre (dimecres). Fi de la batalla de l’Ebre. A les 4,45 hores el mateix tinent coronel Manuel Tagüena, acompanyat pel seu conseller soviètic Soroka i el comisari del XV cos, José Fusimaña, un cop tots els seus soldats s’havien retirat a la riba dreta del riu, va volar el pont de Flix.

  • Parte oficial del Cuartel General del Generalísimo: En el dia de hoy nuestras victoriosas tropas han conquistado los pueblos de Flix y Ribarroja y han terminado la ocupación del terreno que aún le quedaba al enemigo en la orilla derecha del Ebro …”

  • En realitat Flix no fou acupat fins aquest dia a les 7 del matí, les tropes franquistes s’havien quedan als Monredons en fer-se fosc el dia 16. La pluja i l’escassa visibilitat afavoriria la retirada de les darreres forces republicanes.
    El comunicat oficial continuava fent una relació de l’èxit militar. 19.779 presoners, 13.275 cadàvers enterrats fins aleshores.