26 d’abril del 2011

LA PREGUNTA SEGONS EUROPA PRESS I EL PUNT.

"El vicepresident primer del govern espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que si alguna central nuclear espanyola no supera les proves de resistència –que l'Executiu ha encarregat dissenyar al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i que es realitzaran “abans de l'estiu” –, serà “immediatament tancada”.
“Tenim les nostres centrals nuclears funcionant amb completa seguretat. Això no treu que fem les oportunes proves de resistència i si alguna no les superés immediatament seria tancada”, ha dit Rubalcaba, en resposta a la pregunta del senador d'Entesa Catalana de Progrés Pere Muñoz Hernández en el ple de la Cambra Alta. El senador ha preguntat al vicepresident primer si el govern espanyol pensa revisar i actualitzar els plans d'emergència nuclears atenent les inquietuds dels municipis i habitants pròxims a les centrals nuclears espanyoles després de l'accident de Fukushima.
Rubalcaba ha explicat que després de l'accident de la central japonesa s'ha decidit abordar els plans de seguretat de les centrals i els governs de la Unió Europea han acordat sotmetre a proves de resistència a les centrals, que estaran sotmeses als mecanismes de participació pública i transparència i, si en algun cas es demostra que no hi ha el grau de resistència estipulat, aquesta central deixarà de funcionar.
A més, ha precisat que la revisió dels plans d'emergència exterior de les plantes, que corresponen al ministeri de l'Interior, s'han fet en col·laboració amb els ajuntaments i les comunitats autònomes implicades.
En el cas de Catalunya, Rubalcaba ha remarcat que amb l'aprovació de l'Estatut, la Generalitat es va incorporar a l'elaboració d'aquests plans, que els ha considerat ben treballats i elaborats.
Prèviament, el senador de l'Entesa ha recordat que “un dia com avui, fa 25 anys” es va viure un dels dies “més negres” de les últimes dècades per l'accident a la central nuclear de Txernòbil, un aniversari que se celebra després del recent accident a Fukushima Daiichi (Japó) en què, segons ell, es viu “una situació similar”.
En aquest sentit, ha elogiat la “fortalesa” dels pobles d'Ucraïna i Japó a l'hora d'afrontar aquestes catàstrofes i ha assenyalat que si Espanya visqués una situació semblant el poble no es comportaria de la mateixa manera.
Així mateix, ha manifestat que durant tots els anys que a Espanya i, concretament, a Catalunya, on compten amb tres centrals nuclears operant, la població “no era conscient del risc” i ha hagut de viure l'accident de Fukushima per a “comprovar” com els veïns es pregunten si es compta amb un pla d'emergència que compleixi amb “totes” les garanties.
D'aquesta manera, ha afirmat que “no es fan proves a les sirenes ni un simulacre” pel que estima que “ha arribat el moment” de resoldre “d'una vegada per totes” les deficiències en l'organisme de Protecció Civil, així com plantejar-se la professionalització dels responsables dels plans d'emergència exterior perquè “els alcaldes van i vénen”, mentre existeixen “plans que la gent desconeix”."