“Tenim les nostres centrals nuclears funcionant amb completa seguretat. Això no treu que fem les oportunes proves de resistència i si alguna no les superés immediatament seria tancada”, ha dit Rubalcaba, en resposta a la pregunta del senador d'Entesa Catalana de Progrés Pere Muñoz Hernández en el ple de la Cambra Alta. El senador ha preguntat al vicepresident primer si el govern espanyol pensa revisar i actualitzar els plans d'emergència nuclears atenent les inquietuds dels municipis i habitants pròxims a les centrals nuclears espanyoles després de l'accident de Fukushima.
Rubalcaba ha explicat que després de l'accident de la central japonesa s'ha decidit abordar els plans de seguretat de les centrals i els governs de la Unió Europea han acordat sotmetre a proves de resistència a les centrals, que estaran sotmeses als mecanismes de participació pública i transparència i, si en algun cas es demostra que no hi ha el grau de resistència estipulat, aquesta central deixarà de funcionar.
A més, ha precisat que la revisió dels plans d'emergència exterior de les plantes, que corresponen al ministeri de l'Interior, s'han fet en col·laboració amb els ajuntaments i les comunitats autònomes implicades.
En el cas de Catalunya, Rubalcaba ha remarcat que amb l'aprovació de l'Estatut, la Generalitat es va incorporar a l'elaboració d'aquests plans, que els ha considerat ben treballats i elaborats.
Prèviament, el senador de l'Entesa ha recordat que “un dia com avui, fa 25 anys” es va viure un dels dies “més negres” de les últimes dècades per l'accident a la central nuclear de Txernòbil, un aniversari que se celebra després del recent accident a Fukushima Daiichi (Japó) en què, segons ell, es viu “una situació similar”.
En aquest sentit, ha elogiat la “fortalesa” dels pobles d'Ucraïna i Japó a l'hora d'afrontar aquestes catàstrofes i ha assenyalat que si Espanya visqués una situació semblant el poble no es comportaria de la mateixa manera.
Així mateix, ha manifestat que durant tots els anys que a Espanya i, concretament, a Catalunya, on compten amb tres centrals nuclears operant, la població “no era conscient del risc” i ha hagut de viure l'accident de Fukushima per a “comprovar” com els veïns es pregunten si es compta amb un pla d'emergència que compleixi amb “totes” les garanties.
D'aquesta manera, ha afirmat que “no es fan proves a les sirenes ni un simulacre” pel que estima que “ha arribat el moment” de resoldre “d'una vegada per totes” les deficiències en l'organisme de Protecció Civil, així com plantejar-se la professionalització dels responsables dels plans d'emergència exterior perquè “els alcaldes van i vénen”, mentre existeixen “plans que la gent desconeix”."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada