El darrer acte de l'ajuntament sortint fou ahir al vespre, el motiu valia la pena: la inauguració del complex turístic "El VILAR RIUDEBAIX". L'acte fou presentat per l'escriptor Andreu Carranza, i els principals parlaments anaren a càrrec dels promotors Joan Granero i Josep Rius, complementats pels càrrecs insitucionals de Josep Solé, en nom del Consell Comarcal, d'un de meu com a senador i finalment del d'Oscar Bosch, alcalde de Flix. El meu parlament intentà complementar a la resta, agraïnt que hagués estat convidat a participar i demanant la llicència inicial d'esmentar l'estracte d'un diari d'una reina carlista que visità Flix: “... Poco más o menos a las 10 de la mañana del lunes 25 de mayo 1874 llegamos al Ebro… Para el paso del Ebro en Flix, se hallaba una gran maroma de hierro sujetada a una tronca a cierta altura a través del río… Subimos a nuestra embarcación y mientras nos deslizábamos parecía como si el Paraíso se nos colara en el corazón. Todo lo triste, todo lo penoso se borró en aquel momento de nuestra memoria; ya no cabía en nosotros más que felicidad…
Por la tarde Oriol (el dirigent carlí Damian de Oriol Gordo y Saez) nos llevó al jardín y allí hicimos un paseo en lancha por el Ebro… Durante algún tiempo caminamos contra la corriente y luego dejamos ir la embarcación a su propio impulso…Bajaba la lancha como en un sueño en sus brazos acompañándonos el canto de los ruiseñores… la tarde era deliciosa, su frescura reparaba el calor del día….Atravesar el Ebro para desembarcar en un país que es el cielo…”
Passar l’Ebre per a desembarcar a un pais que és el Cel. Com un Paradís…
Aquestes paraules les va escriure Maria de las Nieves de Braganza y Borbon, reina d’Espanya pels carlistes.
Amigues i amics, són les paraules més boniques que fins aleshores s’havien escrit sobre Flix i el riu Ebre, lloc privilegiat com diu l’amic Jaume, lloc on l’Ebre hi passa dos vegades.
L’Ebre sempre ha estat el ser i no ser del nostre poble, per exemple recordar que Carles IV afirmà que la flota de llaguts de Flix era la més nombrosa de la Província després de Tortosa. Hi havia documentats 23 patrons de llaüt i dos barquers de pas. Totes les grans obres que s’han fet al nostre poble, l’assut medieval, la resclosa del XIX, els Castells medieval i carlí. Al segle XX, la Fàbrica, la central hiodroelèctrica i l’embassament, han tingut l’Ebre com a centre d’interés.
Malgrat tot sempre hem tingut a Flix el sentiment de viure d’esquenes als riu. Amb tot i malgrat tot, encara avui tenim el típic tòpic de que hem viscut d’esquenes al riu… Tòpic que per sort s’ha anat desmentint el darrers anys per l’acció de molts factors, interns i externs, publics i oficials, però ens faltava l’acció més determinant, la iniciativa privada.
La recent restauració del meandre, les façanes fluvials, els itineraris interior i exterior, el mateix passeig de l’Ebre, els excel.lents treballs que des de fa anys estan fent a la Sebes el grup natura Freixe, són motius més que suficients.
Quan fa uns dos anys els amics Josep i Joan van venir a l’Ajuntament a explicar-nos aquest projecte, poc es podiem imaginar l’encert del seu somni…
Construir un complex respectuós al bell mig de la natura, aprofitar els recursos naturals i paisatgístics que captivaren la reina Maria de las Nieves de Braganza: l’encant de Flix, del meandre i el riu Ebre. Bastint un complex com el VILAR RIU DE BAIX que s’ha convertir en un dels valors més sòlids de dinamització del nostre poble, de la comarca i de les Terres de l’Ebre.
Joan i Josep, enhorabona i felicitats. Moltes gràcies per apostar pel nostre poble."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada