22 de juny del 2011

GESTIÓ AEROPORTS - LLEI DE RESIDUS I SOLS CONTAMINANTS

Aquest matí he intervingut dues vegades al ple de Senat, la primera ha estat a primera hora com a portaveu de Foment devant una moció del PP per la que s’instava al Govern a adoptar determinades mesures en relació amb el model de gestió aeroportuaria. Ha estat un debat on el PP posava en qüestió els acords del Congrés dels Diputats del passat 8 de febrer a partir d’una moció d’ERC.

Els serveis de premsa de l’Entesa han fet el següent comunicat:

MUÑOZ RECORDA AL PP QUE EL MODEL DE GESTIÓ D'AEROPORTS JA S'HA DISSENYAT 

El senador intervé en el debat d'una moció del PP que ha estat rebutjada
 

El senador per Tarragona, Pere Muñoz, portaveu de l’Entesa en la Comissió de Foment, ha intervingut en el debat de la moció del Grup Popular sobre la gestió aeroportuària. L’Entesa ha votat en contra i la moció ha estat finalment rebutjada. 

Muñoz ha dit que no té raó de ser un model centralitzat en lloc de radial, d'una aeroport principal i d’altres secundaris. Muñoz ha afegit que el que funciona en el món són els aeroports amb gestió individualitzada i circular que competeixen entre ells en el qual l'administració territorial té un paper determinant. 

Ha recordat el senador que el full de ruta cap al nou model va quedar marcat el 8 de febrer de 2011 quan es va aprovar una moció en el Congrés que va contar amb el suport de tots a excepció del PP.

La moció del PP ha estat rebutjada pels 127 vots de l’Entesa, CiU, PSOE, Nacionalistes i part del grup Mixt.”

La segona intervenció ha estat a darrera hora del matí i ha estat en relació al Projecte de Llei de Residus i Sols contaminants. Defensant 28 esmenes pròpiament d’ERC de les 224 esmenes presentades. Projecte de Llei que s’ha tramitat per la via d’urgència al Senat i que és la transposició de la Directiva del Parlament Europeu 2008/98/CE i del Consell de 19 de novembre de 2008, una directiva que aspeira a transformar la Unió Europea en una societat del reciclatge. Aquesta llei sera votada a final de la tarda.

21 de juny del 2011

1387, 21 DE JUNY, ESCRIT DE PERE III DES D'ALGECIRES.

21  DE JUNY DE 1387

Un dia com avui de l'any 1387, primer dia de l'estiu, tenim un interessant  document adreçat a Francesc de Santcliment pel rei Pere III el Cerimoniós des de la vila d’Algecires. 
Francesc de Sant Climent era cunyat d’Arnau de Bosc, és a dir, estava casat amb Caterina, germana de Violant esposa d’Arnau de Bosc, tots pertanyien a importants famílies de Lleida.

           "Atés que Arnau de Bosc, ciutadà de Lleida, amo dels Castells de Flix de la vicaria de Tortosa, i de la Palma i mas de Flix de la vicaria de Lleida, ha estat denunciat  davant nostre de crims, excessos i delictes (...)
            Se li han pres 8.399 florins d'or d'Aragó i un sou barceloní, a mes retenim a favor nostre els castells, el mas, els fruits, les rendes i els drets que els cobri la nostra curia al no trobar comprador dels Castells que pagui tant com Arnau de Bosc, donem facultat a Francesc de Sant Climent i al tresorer del rei, fent un títol de venda a Francesc de Sant Climent a perpetuïtat i franc de tot alodi (pagament) feudataris, territoris, homes i dones, tan cristians, jueus i sarracens que habitin als dits llocs (...)
             També donem facultat i podeu tenir en els Castells, forques, mitges forques coltells (pals posats a la Plaça on es lligaven els condemnats a la vergonya pública), pèrsiques i altres signes per a la execució de la justícia i penjar-hi els homes facinerosos de manera que hi morin els condemnats a l’últim suplici, o be enviar-los a l’exili, mutilar-los les mans, els peus, les narius, les orelles o altres membres, flagel·lar-los, condemnar-los o absoldre’ls, citar-los i confiscar-los els bens (...)
            En els moments actuals es cert que es practiquen coses pitjors, però la majoria de les vegades es practiquen en llocs tancats i en aquells temps es practicaven a la Plaça pública per escarment (...).”

           La família dels Santcliment entre els segles XIII i mitjan segle XIV es convertiren en senyors d’Alcarràs, Llardecans, Sarroca, Montagut i Flix i la Palma. A finals del s. XIV la família inicià un declivi econòmic que motivà un endeutament progressiu. L’impagament posà en mans dels creditors bona part de les seves propietats

Document esmentat per: CIURANETA, Joan. La Palma, Documents i records. La Palma d’Ebre. 1987. Pag. 25.

20 de juny del 2011

VÍCTOR TORRES



Ens ha deixat Víctor Torres. En el meu record les seues emocionades paraules el març passat a la seu de Foment Republicà de Sants, al mateix lloc on feia 80 anys s'havia constituit ERC


"CANÇÓ A MAHALTA

Corren les nostres ànimes com dos rius paral·lels.
Fem el mateix camí sota els mateixos cels.

No podem acostar les nostres vides calmes:
entre els dos hi ha una terra de xiprers i de palmes.

En els meandres, grocs de lliris, verds de pau,
sento, com si em seguís, el teu batec suau

i escolto la teva aigua, tremolosa i amiga,
de la font a la mar —la nostra pàtria antiga—."

Març 1937. Màrius Torres

17 de juny del 2011

FLIX: 332,43 EUROS DEUTE/HABITANT

Avui el “Diariebre” de Tarragona ens ofereix un ampli informe del ministeri d’Economia i Hisenda sobre el deute dels ajuntaments. Amb un titular en portada prou significatiu: “Els consistoris de TGN, entre els mérs endeutats d’Espanya”. La crua realitat del finançament local a l’abast de tothom una setmana després del relleu als ajuntaments.

A continuación ens ofereix una relació del que deuen tots els ajuntaments de la província, tenint en compte el deute, el nombre d’habitants i el deute per habitant. Així pel que es refereix a l’ajuntament de Flix: té un deute de 1.350.000 euros, 4.061 habitants i per tant 332,43 euros per habitant.

Després d’haver estat vuit anys a l’ajuntament i haver viscut una campanya  electoral amb l’ombra del dubte de greus déficits a les hisendes municipals per part d’alguna de les candidatures que es presentaren, he de confessar que veure les dades publicades del poble de Flix i constatar que el deute per habitant (332,43) es gairebé la meitat de la mijana espanyola  (613,6) i a gran distància de la mitjana de la demarcació (1.002,28), et comporta una sensació de feina ben feta, no solamente en les grans i petites inversions que hem fet els darrers vuit anys, sino també pensant en l’herència que hem deixat al nou ajuntament.


                                               Deute                    Habitants                Deute /hab.

FLIX
1.350.000
4.061
   332,43
Móra d’Ebre
5.957.000
5.795
1.027,96
Ascó
   595.000
1.634
   364.14
Riba-roja d’Ebre
1.340.000
1.336
1.002,99
Vinebre
     63.000
   457
   289,02
Falset
2.473.000
3.949
   842,59
Gandesa
   564.000
3.222
   175,05

16 de juny del 2011

COMISSIÓ DE FOMENT: GRATUÏTAT AP-7 I TRENS ALVIA FINS L'ALDEA

·      Dels diaris digitals  vagi per endavant tres referències a la Comissió de Foment d'ahir dimecres al Senat:

    

             El Senat demana la gratuïtat de l'AP-7 entre Maçanet i França mentre no hi hagi A-2

... durin les obres de construcció i millora de la N-II. El portaveu d'Entesa Catalana de Progrés, Pere Muñoz, va defensar la moció davant la comissió de Foment tot al·legant l'augment de trànsit durant els mesos ...

·      El Senat insta el Govern a negociar la gratuïtat del peatge en l'AP-7 per les obres de l'N-II

... per 14 vots a favor, 10 vots en contra i cap abstenció.Segons l'opinió del senador de l'Entesa, Pere Muñoz, és de vital urgència aquestes obres en l'N-II per al desenvolupament econòmic de la zona, però la ...

E    Estudiaran que els trens Alvia arriben fins a l'Aldea  

... que el PP ha inclòs en la seua moció a instàncies del senador de l'Entesa Catalana de Progrés, Pere Muñoz. El PSOE no va aprovar la moció perquè considera que un mes no és temps suficient per realitzar ...

·           EL PUNT Infraestructures i serveis Països Catalans

12 de juny del 2011

NOU AJUNTAMENT DE FLIX - 2011


                          MOLTES FELICITATS I BONA FEINA !!!


(FOTOGRAFIA DE LA WEB DE L'AJUNTAMENT DE FLIX).

11 de juny del 2011

INAUGURACIÓ VILAR RIU DE BAIX


El darrer acte de l'ajuntament sortint fou ahir al vespre, el motiu valia la pena: la inauguració del complex turístic "El VILAR RIUDEBAIX". L'acte fou presentat per l'escriptor Andreu Carranza, i els principals parlaments anaren a càrrec dels promotors Joan Granero i Josep Rius, complementats pels càrrecs insitucionals de Josep Solé, en nom del Consell Comarcal, d'un de meu com a senador i finalment del d'Oscar Bosch, alcalde de Flix. El meu parlament intentà complementar a la resta, agraïnt que hagués estat convidat a participar i demanant la llicència inicial d'esmentar l'estracte d'un diari d'una reina carlista que visità Flix: “... Poco más o menos a las 10 de la mañana del lunes 25 de mayo 1874 llegamos al Ebro… Para el paso del Ebro en Flix, se hallaba una gran maroma de hierro sujetada a una tronca a cierta altura a través del río… Subimos  a nuestra embarcación y mientras nos deslizábamos parecía como si el Paraíso se nos colara en el corazón. Todo lo triste, todo lo penoso se borró en aquel momento de nuestra memoria; ya no cabía en nosotros más  que felicidad…
Por la tarde Oriol (el dirigent carlí Damian de Oriol Gordo y Saez) nos llevó al jardín y allí hicimos un paseo en lancha por el Ebro… Durante algún tiempo caminamos contra la corriente y luego dejamos ir la embarcación a su propio impulso…Bajaba la lancha como en un sueño en sus brazos acompañándonos el canto de los ruiseñores… la tarde era deliciosa, su frescura reparaba el calor del día….Atravesar el Ebro para desembarcar en un país que es el cielo…”
Passar l’Ebre per a desembarcar a un pais que és el Cel. Com un Paradís…
Aquestes paraules les va escriure Maria de las Nieves de Braganza y Borbon, reina d’Espanya pels carlistes.
Amigues i amics,  són les paraules més boniques que fins aleshores s’havien escrit sobre Flix i el riu Ebre, lloc privilegiat com diu l’amic Jaume, lloc on l’Ebre  hi passa dos vegades.
L’Ebre sempre ha estat el ser i no ser del nostre poble, per exemple recordar que Carles IV afirmà que la flota de llaguts de Flix era la més nombrosa de la Província després de Tortosa. Hi havia documentats 23 patrons de llaüt i dos barquers de pas. Totes les grans obres que s’han fet al nostre poble, l’assut medieval, la resclosa del XIX, els Castells medieval i carlí. Al segle XX, la Fàbrica, la central hiodroelèctrica i l’embassament, han tingut l’Ebre com a centre d’interés.
Malgrat tot sempre hem tingut a Flix el sentiment de viure d’esquenes als riu. Amb tot i malgrat tot, encara avui tenim el típic tòpic de que hem viscut d’esquenes al riu…  Tòpic que per sort s’ha anat desmentint el darrers anys per l’acció de molts factors, interns i externs, publics i oficials, però ens faltava l’acció més determinant, la iniciativa privada.
La recent restauració del meandre, les façanes fluvials, els itineraris interior i exterior, el mateix passeig de l’Ebre, els excel.lents treballs que des de fa anys estan fent a la Sebes el grup natura Freixe, són motius més que suficients.
Quan fa uns dos anys els amics Josep i Joan van venir a l’Ajuntament a explicar-nos aquest projecte, poc es podiem imaginar l’encert del seu somni…  
Construir un complex respectuós al bell mig de la natura, aprofitar els recursos naturals i paisatgístics que captivaren la reina Maria de las Nieves de Braganza: l’encant de Flix, del meandre i el riu Ebre. Bastint un complex com el VILAR RIU DE BAIX que s’ha convertir en un dels valors més sòlids de dinamització del nostre poble, de la comarca i de les Terres de l’Ebre.
Joan i Josep, enhorabona i felicitats.  Moltes gràcies per apostar pel nostre poble."

9 de juny del 2011

"L'ACORD PER FLIX": PSC + ERC.


VALORACIÓ DE “L’ACORD PER FLIX

Els grups municipals d’ERC (3 regidors) i del PSC (5 regidors) han acordat un pacte de governabilitat per als propers quatre anys a l’Ajuntament de Flix. El pacte es traduirà en el vot favorable en la investidura del candidat  socialista, Marc Mur en el Ple d’investidura del proper dissabte 11 de juny, mentre que el cartipàs municipal es farà públic la setmana vinent.

Entre els motius que han portat a ERC de Flix a prioritzar el pacte amb el PSC destaquen la coincidència programàtica i la valoració positiva que totes dues formacions han fet de la col·laboració iniciada ara fa 8 anys en els governs de consens dirigits per Pere Muñoz i Oscar Bosch.

La negativa valoració durant la campanya, per part  de CiU, de l’obra de govern dels darrers anys, la divergència sobre el model de poble que defensen ambdues formacions i molt especialment el fort posicionament a favor del Cementiri Nuclear dels integrants de la llista de CiU, han impossibilitat qualsevol mena d’acord entre les dues formacions.

L’acord va ser ratificat ahir per l’assemblea local d’ERC per unanimitat, on es va valorar de forma molt positiva que Flix pugui disposar d’un govern fort i cohesionat per afrontar amb èxit els reptes lligats a la diversificació econòmica, els treballs de descontaminació de l’embassament, la Llei de Barris i la promoció del patrimoni cultural, natural i turístic del municipi.

Flix, nou de juny de 2.011.

DARRER PLE DE L'AJUNTAMENT DE FLIX


La crònica oficial de la web de l'ajuntament de Flix diu:


"Ahir dimecres, 8 de juny, al vespre, se celebrà l'últim Ple de l'Ajuntament de Flix de la legislatura que finalitza, la de 2007-2011, que comptà amb l'assistència de la totalitat dels regidors i les regidores. Aquesta sessió plenària, totalment protocolària i que se celebra d'acord amb la normativa, tenia per objecte aprovar l'acta de l'últim Ple. No obstant, s'aprofità l'avinentesa perquè cadascun dels representants expressés unes paraules de comiat, comptant que la majoria, tret de dos -Ramon Sabaté i Rita Costa- no continuaran en la propera legislatura de 2011-2015. L'alcalde en funcions, Oscar Bosch, féu un repàs del que havien estat aquests quatre anys, a més de fer esment dels setze anys que portava formant part del consistori, etapa de la seua trajectòria que ara finalitza. Així mateix, l'alcalde tingué unes emotives paraules de record per a Montse Canals, la regidora de CiU que morí a mitjans de la legislatura. Finalment, va agrair tota la col·laboració rebuda tant dels regidors i les regidores com del personal de l'Ajuntament."


El 16 de juny de 2007 es va constituir l'ajuntament que ahir feu la darrera sessió de ple d'aprovació d'actes: Han passat quatre anys, queda per la història recent la portada de la Veu de Flix d'aquell juny, les paraules de satisfacció d'haver treballat pel poble per part de tots els regidors al final de l'acte, l'emotiu record a Montse Canals, i com diu l'amic Jaume "el plaer d'haver treballat pel poble de Flix com a membre d'aquest equip", frase que m'ha traslladat a les paraules que vaig esmentar al discurs d'investidura aquell 16 de juny. 


""...Si féssim un símil esportiu, l’ajuntament amb els resultats de les eleccions municipals del passat 27 de maig, s’ha configurat amb un equip amb onze jugadors, de característiques diferents, de sensibilitats diferents, de tres partits polítics diferents, amb un equilibri de jugadors de dos d’aquests partits polítics, amb set jugadors-regidors que es mantenen de la passada temporada, amb quatre noves cares, que esperem s’integrin, i que estic segur aportaran coses noves a l’estil de joc de l’equip. Amb l’acord de compartir la responsabilitat de capità de l’equip, és a dir, l’alcaldia, en dos períodes de dos anys. I a partir d’avui hem de començar a jugar una temporada que durarà quatre anys, si els onze estem disposats a jugar podrem jugar en un camp gran, i tindrem, estic segur bons resultats..."



3 de juny del 2011

FLIX: PAS DE BARCA 1968


       Imatges de l'antic pas de barca de Flix captades pel fotògraf Tomás Riva (1934-2004) l'any 1968.

 




1 de juny del 2011

ORÍGENS DE LA COLÒNIA ALEMANYA DE FLIX

                        Ignatz Stroff               Theodor Plieninger       Carl Pistor      Wilhelm Müller

A partir de demà el nom de SEEGER ENGINEERING AG començarà a ser familiar al poble de Flix i contrada, i tan de bo sigui, com al finals de la la vella pel.lícula ,l'inici d'una bona amistat, com ho va ser a finals del segle dinou l'arribada dels primers colons alemanys per posar en funcionament la tercera planta d'electròlisi d'Europa a la Fàbrica, una veritable amistat ja centenària.

Fa uns mesos vaig fer una xerrada als alumnes de primària de Flix  amb motiu de la setmana cultural que decicaren a l'Any Internacional de la Química, xerrada sobre la colònia i els noms alemanys dels seus carrers, destacant especialment al quatre personatges del col.lage:

Començant pel carrer principal dedicat a Ignatz Stroff ((Köln, 1838 – Griesheim, 1920) , per on s'accedeix al Casino, nom amb entrada propia al Wikipedia en alemany. Ell i Theodor Plieninger (1856-1930) , no varen ser mai a Flix, però des d'Alemanya i Chemische Fabrik Griesheim-Elektron, foren  els impulsors facilitant la creació de la "Sociedad Electoquímica de Flix" el 1897, aquest més de juny tot jujst farà 114 anys.



Carl Pistor (( ?-1919) i Wilhelm Müller  ((Mainz, 1878 – Berlín, 1938) ,serien els primers directors, destacant el primer per posar en funcionament la Fàbrica i el segon amb  la creació del Barri Internacional seguint el model i la filosofia de les colònies tèxtils i per la consolidació, tots dos, per cert, foren nomenats al seu moment fills adoptius del Flix: