1 de novembre del 2013

EMOTIU RECONEIXEMENT A LES BRIGADES INTERNACIONALS






Si ahir el centre d’interés del 75è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals en plena Batalla de l'Ebre fou un acte acadèmic a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i més tard l’Espluga de Francolí, lloc emblemàtic on es realitzà el comiat oficial de les Brigades Internacionals, setmanes abans de la fi de la Batalla de l’Ebre...




Avui, 1 de novembre a les 10 del matí i organitzat per la URV i Terra de Germanor – Terre de Fraternité, i amb el suport de l'Ajuntament de Flix, s’ha realitzat una emotiva  ofrena floral davant el Monument italià a les Brigades Internacionals ubicat al Mirador de Flix, amb l’assistència de delegats de 12 països, dos brigadistes i familiars de brigadistes.


L'acte ha comptat amb breus parlaments del representant de Terra de Germanor, del professor de la URV. Josep Sànchez, l'alcalde de Flix, Marc Mur i dels brigadistes, els germans Almudever, brigadistas francesos, que varen combatre al front de l’Ebre, un dels quals ha recordat molt emocionat com passà el riu entre Flix i Ascó aquella històrica nit del 25 de juliol del 1938, al començament de l’ofensiva republicana de la Batalla de l’Ebre. Després d'aquest homenatge els actes han continuat a Corbera d’Ebre i Batea.Al final s'ha cantat "la Internacional" i s'ha fet un silenci amb el "Cant dels Ocells".

En el record de molts assistents a l'acte, les dades del 1990 i 2005, la primera amb motiu de la inauguració del monument constuit amb pedra de Vicenza de l'escultor Romeo Mancini a la Batalla de l'Ebre ofert per l'Associazione Italiana Combattenti Voluntari Antifascisti di Espagna, i la segona data amb motiu del "Retorn a l'Ebre" del cap de la Brigada Garibaldi, el mític Milton Wolf.