28 d’octubre del 2013

1937, 28 D'OCTUBRE, LA DARRERA GRAN RIUADA.



Entre els dies 23 i 30 d’octubre del 1937 el riu Ebre visqué la darrera gran riuada. Diuen les cròniques que el nivell de les aigües pujaren fins destruir entre d'altres les casetes de material d'obra d'arran del riu de Saltos del Ebro qui aleshores estava constuint la presa. El dia 28 arribaria a la cota màxima, precisament d'aquest dia en concret tenim una magnífica fotografia facilitada per PVZ (el 27 de juliol 2013) amb la referència"Fx.28-X-37" i que ens ha donat a conèixer gràcies a la xarxa social de facebook, mitjançant una pàgina grupal que duu el nom "FLIX FOTOS PEL RECORD". Grup privat que avui té 746 membres i que des de fa més d'un any ens ofereix veritables joies fotogràfiques flixanques als amants de la història local.

No disposem de gaire informació a nivell de Flix, però gràcies als col.laboradors d'aquesta pàgina de facebook hem pogut accedir i conèixer un conjunt  de sis imatges de la darrera gran riuada, la majoria facilitades per MZ

Seguint les cròniques de l'època des de Sort fins a Deltebre les destrosses foren força impactans. El 23 d'octubre l'Ebre sortí de mare a Faió i el 29 d'octubre a Tortosa el riu arribaria a 9 metres sobre el nivell normal, 1,82 metres menys que la gran diuada del 1907, es a dir 20.000 m3/s davant el 23.584 m3/s de l'any 1907.  Precisament de Tortosa podem consultar el diari "el Poble", portantveu d'ERC a la capital del Baix Ebre, on dedica les dues primeres pàgines al desbordament de l'Ebre, amb una excel.lent crònica de la riuada i la resposta ciutadana de l'històric J Subirats Piñana titulat "La riuada passada".



La panoràmica de les cases d'obra de "Saltos de l'Ebro" i  de les instal.lacions de la Fàbrica pràcticament inundades, amb l'assut sota les aigües, són una mostra de les que podem trobar cercant  pel grup de facebook.