28 de setembre del 2022

100 anys de la primera ballada de sardanes a Flix.

 100 anys de la primera ballada de sardanes a Flix. Les Festes Majors de l'any 1922 són una festes significatives dins els annals històrics locals de Flix pel fet de realitzar-se la primera ballada de sardanes a la població. Així la tradicional jota ebrenca a partir d'aquesta data tingué el complement del ball nacional de Catalunya, dansa desconeguda a la majoria dels pobles de l'Ebre català.   

La Veu de Catalunya, l'històric diari en català fundat per Prat de la Riba, ens ho recorda amb un breu al diari del 19 d'agost de 1922:

"S'ha celebrat la festa major de Flix amb molta animació. Entre altres notes, s'han fet unes regates de llanxes i concurs de natació a l'l'Ebre. Per primera vegada, a la població, s'hi han ballat sardanes, tocades mestrívolament per la banda local "la Lira", dirigida pel nostre bon amic En Ramon Alabart. Hi havia molts forasters".

Un centenari  recordat en veure l'anunci del 54è Aplec del Remei que es celebrarà el proper 9 d'octubre a l'ermita del Remei de Flix. Aplec que comptarà amb la participació de La Principal de Tarragona i la Cobla Vents de Riella.