28 de desembre del 2006

RETORN PAPERS CONFISCATS A CATALUNYA

( Bombes sobre Flix el 21 de setembre del 1937 realitzades pel tinent de la Legió Cóndor el comte Shulenburg)

Entre el 29 de desembre i el 14 de gener i ubicada al centre d’interpretació Ca Don Ventura, es podrà visitar a Flix l’exposició “El retorn dels papers confiscats a Catalunya”. Aquesta mostra, organitzada per l’Arxiu Nacional de Catalunya, vol explicar el procés de confiscació, la finalitat informativa i repressiva de la requisa, la història de la reivindicació i quina ha estat la documentació retornada i a qui pertany, uns documents que fins aquest mateix any va romandre a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola a Salamanca (els coneguts popularment com “els papers de Salamanca”). Els documents d’arxiu que han retornat són una part essencial de la memòria històrica del govern, les institucions i els homes i les dones de Catalunya.
L’exposició s’estructura en els àmbits següents: Presentació, La confiscació dels documents a Catalunya (1936-1940), La finalitat informativa i repressiva de la confiscació (1936-1975), La crònica de la reivindicació (1977-2006), El retorn dels documents, La recuperació de l’arxiu de la Generalitat de Catalunya i Epíleg. A cada àmbit hi ha una breu projecció.
L’exposició, de caràcter itinerant, s’ha pogut veure a Barcelona, Lleida, Amposta, Manresa, Girona, Perpinyà i Tarragona. Des del mes de setembre s’inicià una doble itinerància de la mateixa exposició, però amb un format més petit, i serà aquesta la que es podrà veure a Flix. Malgrat les seves dimensions més reduïdes, manté els mateixos continguts que l’exposició originària i fins ben entrat l’any 2007 recorrerà la quarantena llarga de municipis que l’han sol·licitat.
Aquest divendres, 29 de desembre, a les 19 h. es farà l’acte inaugural de l’exposició a Flix, que comptarà amb la presència del director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé.