15 de febrer del 2010

EL CABRIL: CEMENTIRI NUCLEAR DE BAIXA INTENSITAT

"Bienvenidos al único cementerio nuclear de España" (XLSemanal. finanzas.com)

Vista panoràmica del cementiri nuclear del Cabril, a Córdova, especialitzat en residus de mitja, baixa i molt baixa intensitat. És a 45 kilòmetres del poble més proper.
"El tráiler es desplaça lentament a través de les sinuoses corbes de la serra de Albarrana, en la província de Còrdova. Tots els ajuntaments de les poblacions per on passarà el carregament han estat prèviament advertits; igual que el Consell de Seguretat Nuclear, els ministeris involucrats, la Guàrdia Civil i Protecció Civil. No obstant això, els veïns de la regió, habituats a la seva presència, presten poca atenció als símbols que lluïx el remolc hermèticament tancat; al costat del característic ‘trébol’ negre sobre fons groc (representa en realitat un àtom envoltat de tres llamps), un cartell resa: «Materials radioactius de baixa activitat específica».

Uns 240 camions procedents d'un dels nou reactors nuclears que hi ha en l'Estat fan cada any aquest mateix recorregut, que culmina en les instal·lacions del Cabril, propietat de la pública Empresa Nacional de Residus Radioactius (Enresa). La primera pedra es va posar en 1986 i sis anys després començava a funcionar l'únic cementiri de materials radioactius que existeix en l'actualitat a Espanya
En Hornachuelos, que és el municipi més proper al Cabril –a 45 quilòmetres–, del que es queixen no és de la inseguretat, sinó que la injecció econòmica no s'hagi notat. Argumenten que la població ha baixat de 17.000 a 14.000 habitants i que només un percentatge molt baix dels empleats en la planta prové de les localitats properes. Enresa, per la seva banda, dóna altra dada: 77 milions d'euros invertits en la regió, cinc d'ells destinats a la millora de carreteres...."