10 de febrer del 2010

MTC o "BENVINGUT MR MARSHALL"


Ridao demana un procés ‘transparent i participatiu, no aquesta espècie de concurs estil Benvingut Mr. Marshall’ sobre el cementiri nuclear’

Finalment i devant de l’absència a darrera hora del ministre d’Indústria al Senat , aquest matí el portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Ridao, ha preguntat al ministre d’Indústria si pensa consensuar amb la Generalitat la instal·lació del magatzem nuclear. Ridao ha recordat a Sebastián que “a hores d'ara, ja haurà rebut la carta del president de la Generalitat, que va dir que tenia moltes ganes de llegir, encara que no ens consta cap resposta. I on s'expressa l'unànime rebuig institucional i territorial a la possible ubicació d'un magatzem nuclear a Ascó”.
Ridao ha recordat que “el que se li exigeix al govern de l’Estat és un procés transparent i participatiu, no aquesta espècie de concurs estil ‘Benvingut Mr. Marshall’ on un sol Ajuntament pot hipotecar tot un territori i les futures generacions, crear hipoteques de caràcter social, econòmic i mediambiental o de salut pública, un acte injust i irresponsable”.
Per al portaveu d’Esquerra al Congrés, ‘un procés participatiu no vol dir una simple consulta de les comunitats autònomes, vostè ha canviat les regles de joc a mitja partida’. Ridao ha recordat al ministre que ‘el decret de 2006 estava fet en consonància amb el sisè Pla de gestió de residus radioactius i de les resolucions del Congrés, i comptava amb la participació decisiva de les comunitats, mentre que ara d’aquests elements no se’n sap res’. ‘El cas d'Ascó no és un “No per un No” o un intent d'eludir tota responsabilitat. Les Terres de l’Ebre estan fartes de ser un ‘monocultiu nuclear’ amb 3 centrals, una en desballestament i que produeixen el 40% del total de l'energia nuclear de l'Estat.
Per a Ridao, ‘el que és indubtable és que Catalunya és un dels països més nuclearitzats del món, més dependents. Al món hi ha una mitjana del 15%, a Espanya del 20% i a Catalunya el 53%, després de França i Lituània’. ‘I la gent ha dit prou, que cadascú assumeixi la seva responsabilitat’, ha sentenciat.
Davant la manca de concreció del ministre Sebastián en la seva resposta he anunciat com a senador que formularé més preguntes des del Senat. El procés seguit pel tema del cementiri nuclear no ha estat transparent, com diu el ministre, sinó pervers. Bàsicament perquè no ha tingut ni té en compte als municipis propers a Ascó, els Consells Comarcals i el mateix Parlament de Catalunya; els quals s’han manifestat totalment contraris a acollir-lo.
Altrament, i davant l’afirmació del ministre "La decisión la van a tomar los ciudadanos que vayan a vivir cerca del ATC; esos ciudadanos, si lo desean podrán tener el ATC", preguntaré al ministre, a més dels criteris per decidir la instal·lació, com ho farà per a que els ciutadans ho puguin decidir si tindrà en compte l’opinió dels veïns del municipi que ho ha demanat, del pobles veïns o dels municipis compresos dins l’area d’afectació… tal com ha afirmat avui. De moment el ministe ja sap que la majoria d’aquells que vivim prop d’Ascó hem dit majoritàriament que allà no el volem.

1 comentari:

montse forcades ha dit...

Per a Ridao: ‘el que és indubtable és que Catalunya és un dels països més nuclearitzats del món, més dependents. Al món hi ha una mitjana del 15%, a Espanya del 20% i a Catalunya el 53%, després de França i Lituània’

Dependents de qui, que i com?
Doncs potser que fessim com els francesos, ells no pateixen la crisis actual.

Montse Forcades