8 de febrer del 2010

EL MTC AL SENAT, EL CONGRÉS I LA COMISSIÓ EUROPEA

El senador per Barcelona, Jordi Guillot, portaveu de l’Entesa en la Comissió mixta sobre el Canvi Climàtic i portaveu adjunt del grup, preguntarà al Govern demà 9 de febrer, en la sessió de control del Senat, quins són els criteris del Govern per a determinar la ubicació definitiva del Magatzem Temporal Centralitzat.

Dimecres i al Congrés de diputats el secretari general d’ERC Joan Ridao li reclamarà al ministre d’Indústria Miguel Sebastián el compliment de l'informe aprovat pel Congrés i el compliment de la normativa internacional, el conveni Aarhus en matèria energètica, que demana als governs que obrin un procés de participación ciutadana abans de prendre una decisió d'aquestes característiques. 'No es tracta d'eludir responsabilitats, tot al contrari, es tracta de repartir càrregues i costos perquè els beneficiaris de l'energia nuclear també han de rebre eventuals perjudicis del procés, com és la gestió dels residus', ha apuntat Ridao. La pregunta al ministre es complementarà amb la realitzada per l’Entesa al Senat

Pensa el Govern consensuar la futura ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat a nivell territorial i insitucional ?

Recordar que el passat 2 de febrer l’eurodiputat d’Esquerra, Oriol Junqueras, demanà a la Comissió Europea que analitzés de forma exhaustiva la construcció del cementiri nuclear d’Ascó, atès que vulnera el Conveni d’Aarhus. Segons aquest acord, signat també per la Unió Europea, les decisions ambientals s’han de prendre en un procés transparent i participatiu. Tanmateix, la convocatòria per a la selecció dels municipis candidats a albergar el cementiri nuclear, publicada el 29 de desembre del 2009, no menciona en cap cas el consens territorial ni la posició dels governs autonòmics. Així mateix, la convocatòria no concreta les característiques tècniques del projecte. ‘El Govern d’Obama ha retirat recentment un projecte de cementiri nuclear per la forta oposició que va generar a l’estat de Nevada, mentre que el Govern de Zapatero ni tan sols s’ha plantejat que la Generalitat pugui opinar sobre una instal·lació que s’ha de construir a Catalunya’, afirmà entre d’altres Junqueras.