13 d’abril del 2010

FLIX I EL 14 D'ABRIL

El 14 d’abril de l'any 1931 es proclamà la República Catalana. A Flix a les eleccions locals del 12 d’abril havia guanyat la candidatura republicana encapçalada per Manuel Sánchez i Sánchez. Altres regidors electes foren: Josep Garciapons, Josep M. Rey, Joan Cubells, Salvador Ferrús, Antoni Melich, Ramon Fontanilles, Josep Sabaté, Marià Massot i Albert de Quintana. Era el secretari de l’ajuntament republicà Ramon Caballé i Joan Costa Mallol el nou jutge municipal.

Breu cronologia del 1931 republicà a Flix:

28 d’abril. El prior Ramon Queralt va escriuRE al Bisbe de Tortosa dient que havia rebut un ofici de l’alcalde de Flix dient que “para evitar alteraciones de orden público me abstuviera hasta nueva orden de efectuar las manifestaciones religiosas llamado Rosario y la Aurora que venían efectuandose los días festivos por la mañana”.(1)
2 de maig. Primer enterrament civil acompanyat amb la música de la "Marsellesa". El republicà traspassat FOU Benigno Corbella Bagés.
29 de juny. Es constituí l’Agrupació Socialista.
30 de juny. Resultats electorals a les eleccions a Corts Constituents: Marcel.lí Domingo, 618. Nogués, 647. Carner, 569. Berenguer, 577. Loperena, 482. Rovira i Virgili, 51...
Abastament d’aigua a totes les llars.
575 treballadors a la "Fàbrica" Electro-química.
31 d’octubre. Es legalitzà la societat l’Electra
Arriben els primers treballadors de la "Canadenca" per fer una central hidroelèctrica.

(1) AHDTo. Informe de la Parròquia al Bisbat de Tortosa sobre la persecució religiosa de 19346. Any 1955.