11 d’octubre del 2013

BEATIFICACIONS TARRAGONA 13-O, ACTE RELIGIÓS O POLÍTIC ?


El proper diumenge 13 d’octubre la ciutat de Tarragona viurà i veurà com es beatifiquen més de 500 “mártires” de la Guerra Incivil del 1936 al 1939. Per respecte a la Memòria Històrica dissabte passat em vaig adherir al manifest de la “Coordinadora per la Laïcitat i la Dignitat”, manifest  que aquesta tarda ha estat lliurat a l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. Al que s’hi hauria d’afegir l’excel.lent i documentada carta adreçada al’arquebisbe de l’amic Josep Sànchez Cervelló, les valentes declaracions de la religiosa Teresa Forcades o l’article d’Angel Conesa , exdirector de Caritas Tarragona: “Beatificacions inoportunes”. 

MANIFEST

BEATIFICACIONS CONTRA LA MEMÒRIA HISTÒRICA

“El juliol de 1936 una part de l’exèrcit, amb els generals Mola i Franco al capdavant,  induïts i subvencionats per l’oligarquia financera i els terratinents, i amb el suport i la benedicció de la jerarquia de l’església catòlica (excepte el cardenal Vidal i Barraquer),   varen dur a terme un cop d’estat contra el govern legítim de la República, que havia estat elegit democràticament pel poble. L’església ho va qualificar de “creuada”. Això va suposar tres anys de guerra i centenars de milers de víctimes mortals; ferits, empresonats, afusellats, exili, i quaranta anys de repressió i dictadura que van comptar sempre amb la benedicció i el suport de l’església.
Pel que fa a les víctimes, només es varen reconèixer, indemnitzar, premiar i afavorir les famílies del bàndol dels vencedors, mentre que en el bàndol dels vençuts, ni encara ara s’ha permès cercar molts d’aquests desapareguts.

I en un acte més d’injustícia, el pròxim dia 13 d’octubre, la jerarquia de l’església catòlica beatificarà a Tarragona més de 500 “màrtirs” d’aquella “creuada”,originaris d’arreu de l’Estat.
És obvi que l’església catòlica pot beatificar qui vulgui, però cal tenir ben clar que aquestes beatificacions són un acte polític, i també un insult als qui van perdre els seus familiars i van patir repressió.
La dictadura franquista va suposar per a nosaltres la pèrdua dels drets democràtics:  laborals, socials, polítics i nacionals, mentre que l’església catòlica ampliava els seus privilegis amb el concordat i un tractament especial del qual, 35 anys després que la Constitució hagi declarat l’estat “aconfessional”, encara continua gaudint. Aquests privilegis ens costen anualment més de 10.000 milions d’€. L’església no paga impostos per les seves activitats econòmiques, no paga IVA ni IBI, imposa l’assignatura de religió a l’escola pública, ataca els drets civils i democràtics, discrimina les persones per la seva orientació sexual, nega el dret de les dones a decidir sobre el seu propi cos, etc.

Per totes aquestes raons, demanem a les institucions públiques, a l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació, el Consell Comarcal, la Generalitat, etc. QUE NO ES DONI SUPORT A AQUEST ACTE, NI S’HI DESTINI NI UN CÈNTIM DE DINER PÚBLIC.

Cridem, doncs, la ciutadania de Tarragona, a mostrar el seu rebuig a aquestes beatificacions que ofenen, discriminen i no contribueixen en res a superar les ferides encara obertes en la nostra memòria històrica."

NOTA: He titulat l'entrada del bloc: BEATIFICACIONS TARRAGONA 13-O, ACTE RELIGIÓS O POLÍTIC ?. Segurament per cercar un enunciat políticament correcte. La Conferència Episcopal Espanyola ha preparat un acte de macrobeatificació clarament pervers, pel lloc, pel moment i les circumstàncies. En un altre moment, en un altre lloc i lluny d'aquesta macrobeatificació, digna del record Guinnes, i en altres circumstàncies el poble de Flix segurament sabria el que a hores d'ara desconeix. Un flixanco, Joan Baptista Ceró Cedó (1908-1936), ordenat sacerdot pel recordat cardenal de Tarragona Vidal i Barraquer, dels pocs que es negà a secundar la "croada" contra la legalitat vigent, laRepública, i donar suport al franquisme,  hagi estat un dels escollits per ser beat. Temps tindrem per ...



1 comentari:

albertito magnum ha dit...

...verdaderamente, todo esto lo encuentro muy inoportuno, pero de la conferencia episcopal actual que se puede esperar... ademas teniendo un pp por mayoria se han crecido, derogar los casamientos homosexuales, minimizar los motivos para el aborto...seguro que si a las proximas elecciones gana otra vez por goleada el pp, van a derogar hasta los divorcios...