26 d’octubre del 2013

"LA FLAMA DE GERMANOR" A LA RIBERA D'EBRE



Ahir al vespre i al saló d’actes del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre vàrem assistir a un acte amb un fort contingut simbòlic. El motiu principal fou l’acolliment per part del president del Consell Comarcal, Jordi Jardí, de la Flama de Germanor provinent del Consell Comarcal del Baix Ebre. Un acte institucional de caire comarcal i ebrenc que finalitzarà el proper 16 de novembre al poble vell de Corbera d’Ebre, amb motiu del 75è aniversari de la fi de la Batalla de l’Ebre.

Acte seguit l’acte tingué una part acadèmica carregat d'emocions a càrrec de la historiadora Assumpta Montellà, segurament més coneguda arreu per les investigacions sobre l’exili, la vida al camp de concentració d'Argelers i “la Maternitat d’Elna”, qui ens oferí una didàctica xerrada sobre “la dona i la Guerra Civil”.   

Així, com li agrada dir ella, amb passió, amb vehemència, amb intensitat, ens endinsà dins del context de la Guerra Civil i de l’exili des de la perspectiva de “les històries menudes” i dels “herois que no surten en els manuals d’historia”. 

Assumpta Montellà defensà amb sòlids arguments la importància de la historia oral  com a eina fonamental en la investigació històrica. D’aquí que ahir també seria protagonista important de l’acte la senyora Maria Ribes d’Ascó, nascuda el 1923, qui a través d’una conversa amb la historiadora, ens oferí la visió més humana del conflicte, els records d’una noia adolescent de 90 anys de la Batalla de l’Ebre,  records viscuts molt intensament  entre els pobles d’Ascó i la Fatarella.

Per cloure l’acte el president del CERE, Josep Antoni Collazos, feu la lectura del manifest de la Flama de Germanor redactat per l’historiador Josep Ma Solé Sabaté, i es feu un minut de silenci en record de les víctimes de la Batalla d’Ebre.